Piure z dyni. Podstawowy przepis na dyniowe piure.

piure-z-dyni-podstawowy-przepis-dyniowe-piure-1Dziś podzielę się z Wami przepisem podstawowym na piure z dyni. Mając gotowe piure z dyni możemy szybko stworzyć wiele wspaniałych dań. I to nie tylko w sezonie, ale i poza nim, bo piure możemy zawekować lub zamrozić. Polecam Wam np. przepis na ciasto dyniowo kokosowe lub dyniowe placuszki idealne na śniadanie.

Pamiętajmy, że dynia jest nie tylko niskokaloryczna, ale obfituje m.in. w B-karoten, potas, fosfor, wapń, witaminy z grupy B. Wspaniale wzmacnia układ odpornościowy, jest pomocna w leczeniu nadciśnienia i w walce z nadwagą. Dlatego warto ją jeść. A zastosowań dyni w kuchni znajdziemy naprawdę wiele.

piure-z-dyni-podstawowy-przepis-dyniowe-piure-2

Składniki:

  • 1 dynia
  • niezbędne będą również: blacha do pieczenia, papier do pieczenia i blender

Przygotowanie:

Dynię myjemy, a następnie kroimy na (najlepiej w miarę cienkie) plastry. Każdy plaster oczyszczam z nasion (np. łyżką). 

Tak przygotowane plastry układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skórkami do dołu.

piure-z-dyni-podstawowy-przepis-dyniowe-piure-3

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 45 minut, do miękkości dyni. Czas jest zależny od rodzaju dyni i grubości naszych plastrów. Skąd mamy wiedzieć, że nasza dynia jest już gotowa. Wystarczy wbić w nią wykałaczkę lub widelec – powinien łatwo wchodzić w miąższ.

Gdy nasze upieczone kawałki dyni przestygną wyjmujemy łyżką cały miąższ (skórkę wyrzucamy*) i miksujemy go blenderem na gładkie piure.

Tak przygotowane piure można przechowywać przez kilka dni w lodówce lub zamrozić do późniejszego wykorzystania.

* tylko skórka dyni Hokkaido nadaje się do jedzenia

I gotowe! Prawda, że proste?

Print Friendly

Dodaj komentarz


*