Dziś zapraszam Was na szybkie, pyszne i bardzo sycące danie. Pity z wędzonym kurczakiem w domowym sosie czosnkowym. Coś wspaniałego… 🙂 Takie pity z powodzeniem możecie zabrać ze sobą na spacer. Ostatnio słoneczko znów przyjemnie grzeje, dlatego aż żal siedzieć w domu. Nie ma jak spacer z dziećmi, które z radością biegają obok lub jadą na rowerku (w końcu można je wyciągać, ku ogromnej radości radości pociechy). A wracając do pit… Oczywiście możecie je nadziewać dowolnymi dodatkami. Ja stawiam na sprawdzone smaki, mojego ukochanego ogórka kwaszonego po prostu nie mogło w nich zabraknąć 😉 A cały sekret tkwi w pysznym sosie. Spróbujcie.
Składniki: (na 4 porcje)
- Chleb Biały Pita BIO 4 sztuki od Biogo
- 3 duże liście sałaty rzymskiej
- 3 łyżki kukurydzy
- około 130 g filetu wędzonego z kurczaka
- 2 ogórki kwaszone
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miski przekładamy pokrojone w plasterki ogórki kwaszone, dodajemy porwane w rękach liście sałaty rzymskiej, kukurydzę i pokrojonego wędzonego fileta z kurczaka (najlepiej w kostkę).
Do małej miseczki przekładamy majonez i jogurt, starte na najmniejszych oczkach tarki 2 ząbki czosnku, całość doprawiamy sola i pieprzem.
Sos przekładamy do miski z resztą składników, wszystko mieszamy razem (sos musi wszystko pokryć).
Pity lekko zwilżamy wodą i wkładamy do tostera. Następnie odcinamy górę i nakładamy do każdej nasz farsz. Podajemy.
Smacznego
Zapraszam Was do zapoznania się z ofertą eko sklepu internetowego ze zdrową żywnością biogo.pl
Kochana same pyszności, ja uwielbiam takie danie 🙂
Dziękuję 😀