Pierożki drożdżowe z pasztetową i pieczarkami

Pierożki drożdżowe z pasztetową i pieczarkami

Lubicie tradycyjne pierogi? A próbowaliście kiedyś wersji drożdżowej? Jeśli nie, to zdecydowanie polecam Wam dzisiejszy przepis na pierożki drożdżowe z pasztetową i pieczarkami. Takie pierogi można przygotować zarówno na przyjecie, jak i obiad. My je uwielbiamy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Ciasto nie wymaga długiego wyrastania. A farsz… Ten przygotujecie dosłownie w kilka minut.

Najważniejsze, by do farszu wybrać dobrej jakości pasztetową. Ja polecam Wam pasztetową ze sklepu Martika Bez sztucznych barwników i polepszaczy, produkt oparty na tradycyjnej recepturze. Spójrzcie na skład: mięso wieprzowe 37%, rosół (woda, przyprawy), bułka pszenna, wątroba wieprzowa 9%, tłuszcz wieprzowy, cebula, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.

Co wyróżnia wyroby Martika?

TRADYCYJNE WYROBY

Martika jest rodzinną firmą, zajmującą się wyrobem najwyższej jakości tradycyjnych wędlin. Firma mieści się w Radomyślu Wielkim, skąd też oryginalne nazwy wędlin jak Szynka wiejska wiązana radomyska. Niezmienna od lat, przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura wytwarzania wędlin pozwala na uzyskanie wyjątkowych w smaku specjałów, którymi dzieli się od 1998 roku. Jakość potwierdzają certyfikaty świadczące o wpisie na Listę Produktów Tradycyjnych wydawanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na trzy produkty (Szynka wiejska wiązana, baleron wędzony, kiełbasa wiejska). Zostały one przyznane, w związku z tradycyjną metodą produkcji wędlin – są produkowane wg. 100 letniej receptury będącą ściśle strzeżoną rodzinną tajemnicą.

JAKOŚĆ I SMAK – najważniejsze informacje

Do produkcji wędlin i innych wyrobów nie używa się polepszaczy i sztucznych barwników, a mięso jest zawsze najwyższej jakości pochodzące od lokalnych, zaufanych hodowców.

Część z produktów posiada badania, z których wynika że są bezglutenowe (<5mg na 1kg)

Nad procesem produkcji i obróbki wędlin czuwają sami właściciele firmy, którzy „strzegą” jej unikalnego charakteru.

Wędliny nie są magazynowane – od razu po przygotowaniu są przekazywane do sprzedaży/wysyłki.

 W związku z rzemieślniczym charakterem zakładu, część z produktów jest ograniczona ilościowo do sprzedaży, aby utrzymać najwyższą jakość.

SKLEP ONLINE

Od lipca 2020 roku produkty można kupić już online:

https://martika.pl/sklep/

www.facebook.com/pg/martikawyrobytradycyjne/

Szczerze polecam zakupu w sklepie Martika – szybka bezproblemowa realizacja. Na dodatkową uwagę zasługuje sama realizacja wysyłki. Firma stosuje opakowania izotermiczne, które dają gwarancje świeżości do 48h, utrzymując temperaturę do +4°C dzięki wkładom chłodzącym. Więcej informacji na temat dostawy znajdziecie tutaj: https://martika.pl/dostawa/

A teraz czas na pyszny przepis na drożdżowe pierożki z pasztetową i pieczarkami.

Drożdżowe pierogi z pasztetową i pieczarkami – przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 30 g świeżych drożdży
  • mała szczypta soli
  • 40 g masła lub margaryny
  • niepełna szklanka mleka
  • szczypta cukru
  • 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków

Na farsz:

  • 260 g pasztetowej Martika (dobry skład!)
  • 10 pieczarek
  • 2 pełne łyżki suszonej cebuli lub 1 mała cebula
  • 1 łyżka mała
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na drożdżowe pierogi:

Podgrzewamy mleko (ma być lekko ciepłe, ale nie gorące). Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru. Mieszamy składniki i odstawiamy na chwilę na bok.

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze drożdże, dodajemy sól, wbijamy jajko i dodajemy masło (siekamy je na małe kawałki). Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas.

Ciasto odstawiamy na bok pod przykryciem (na czas przygotowania reszty składników i rozgrzania piekarnika, ciasto nie wymaga długiego wyrastania).

Przygotowujemy farsz do pierogów:

Obieramy pieczarki i kroimy w kosteczkę. Smażymy na łyżce masła (aż nadmiar płynów odparuje), pod koniec doprawiając niewielką ilością soli i pieprzu.

W misce mieszamy za pomocą widelca podsmażone pieczarki, cebulę (u mnie suszona, jeśli używacie świeżej należy ją drobno posiekać i podsmażyć) i pasztetową. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy (ja tego już nie robiłam, pasztetowa jest dobrze doprawiona i całość ma idealny smak).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Przygotowujemy drożdżowe pierogi z farszem:

Ciasto wykładamy na blat/matę podsypaną mąką. Wałkujemy na grubość około 4 mm.

Wycinamy kółka. Każde kółko rozciągamy lekko w dłoniach, nakładamy farsz i zlepiamy palcami brzegi tworząc pieroga.

Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy. Smarujemy wszystkie rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pierogi pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut. Ja przeważnie pierwsze 15 minut piekę bez termoobiegu, a następnie go włączam. Pierogi pieczemy na łady złoto-brązowy kolor. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Dodaj komentarz