Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne.

pierogi-z-kapusta-i-grzybami-swiateczne-pierogiOstatnio dzieliłam się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Dziś kolejna obowiązkowa potrawa na świąteczny stół – pierogi z kapustą i grzybami. Takie świąteczne pierogi co prawda wymagają czasu spędzonego w kuchni, ale w rzeczywistości nie są trudne do przygotowania. A smak wynagrodzi Wam spędzony czas na lepieniu. Ja ulepiłam ich naprawdę pokaźną ilość – dla całej rodziny 🙂 Więc po skończonym lepieniu postanowiłam odpocząć przy kubku ulubionej kawy zbożowej z mlekiem i mojej nowej książce „Kuchnia Przepisy z serca domu” Nigelly Lawson. Uwielbiam przepisy Nigelly – proste i zawsze płynące prosto z serca, a do tego niezwykle pyszne. I tym razem się nie zawiodłam – pięknie wydana książką z mnóstwem inspiracji. Jeśli tak jak ja cenicie kuchnię Nigelli Lawson, albo szukacie wspaniałego prezentu dla bliskiej osoby polecam Wam zajrzeć do księgarni internetowej BookMaster, gdzie znajdziecie tą i wiele innych ciekawych książek. Ach rozpisałam się, to dlatego że tak lubię książki kucharskie 😉 Teraz zapraszam Was na mój przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami.

pierogi-z-kapusta-i-grzybami

Składniki:

Farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką)
  • 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki)
  • 8 małych pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 2 liście laurowe (u mnie Skworcu)
  • 4 ziela angielskie (u mnie Skworcu)
  • większa szczypta majeranku (u mnie Skworcu)
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku (u mnie Skworcu)
  • około 2 łyżek oleju

Ciasto:

Przepis na ciasto jest taki sam jaki wykorzystałam do przygotowania uszek z grzybami. Ilość ciasta należy zwiększyć w zależności od ilości pierogów. Ja robię pierogi partiami. Gdy wykorzystam całe ciasto z przepisu, robię kolejne. W ten sposób ciasto jest zawsze odpowiednio plastyczne.

Przygotowanie:

Grzyby płuczemy, a następnie zalewamy gorącą przegotowaną wodą. Odstawiamy na godzinę. Następnie grzyby gotujemy około 1 godziny w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy (wodę z nich zostawiamy). Gdy grzyby przestygną drobno je siekamy (ja przekładam je do misy blendera z nożami).

przygotowanie-pierogi-z-kapusta-i-grzybami-4

Kiszoną kapustę przepłukujemy, aby nie była za kwaśna. Następnie przekładamy ją do garnka dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Po czym zalewamy wodą z grzybów, a następnie dopełniamy czystą wodą – wody ma być do wysokości kapusty. Kapustę gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości. Odcedzamy, wyjmujemy ziele i liście (na tym etapie już można ją drobno posiekać, ja to robię później).

przygotowanie-pierogi-z-kapusta-i-grzybami-5

W głębokiej patelni (ja to robię w garnku) podsmażamy  na oleju posiekaną drobno cebulę. Następnie dodajemy do niej posiekane grzyby i posiekane (wcześniej obrane) pieczarki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do podsmażonych składników dodajemy naszą kapustę. Mieszamy, dusimy kilka minut pod przykryciem, próbujemy opcjonalnie doprawiając. Studzimy farsz. Jeśli wcześniej posiekaliście to koniec przygotowań. Ja dopiero na tym etapie siekam farsz na drobniutko przy użyciu blendera – wkładam porcjami farsz do misy blendera z nożami i krótko siekam (mamy uzyskać drobno posiekany farsz, a nie papkę).

przygotowanie-pierogi-z-kapusta-i-grzybami-3

Wyrabiamy ciasto wg tego przepisu Mi pomagała córeczka 😉

przygotowanie-pierogi-z-kapusta-i-grzybami-1przygotowanie-pierogi-z-kapusta-i-grzybami-2

Z ciasta wykrawamy koła, na każde układamy porcję farszu i sklejamy pierogi.

pierogi-z-kapusta-i-grzybami-swiateczne-pierogi

Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie z odrobiną oleju – wyciągamy je 2 minuty po wypłynięciu.

pierogi-z-kapusta-i-grzybami

Ja swoje pierogi studzę, a następnie mrożę, to ułatwia przygotowania do świąt 🙂

Smacznego

 

Print Friendly

4 comments

  1. Megly says:

    Bez nich nie ma wigilii 🙂 Czekam na nie zawsze cały rok i nic a nic mi nie przeszkadza fakt, że w ten wigilijny wieczór zjem ich nawet troszkę za dużo 😀
    Pozdrowionka przedweekendowe 🙂

Dodaj komentarz


*