Piernikowa tarta z budyniowo-wiśniowym nadzieniem

Piernikowa tarta z budyniowo-wiśniowym nadzieniem (1)

Piernikowa tarta z budyniowo-wiśniowym nadzieniem. Zapachniało świętami… Uwielbiam zapach piernika unoszący się po całym domu. A Wy? Jeśli też kochacie takie aromaty i cenicie proste, szybkie w przygotowaniu ciasta z pysznym budyniowym nadzieniem polecam Wam przygotować taką piernikową tartę. Idealna na co dzień, jak na święta. Spróbujcie.

Piernikowa tarta z budyniowo-wiśniowym nadzieniem (3)

Większość produktów do przygotowania tarty możecie nabyć w sklepie internetowym Eko-Młociny

eko-młociny logo

Składniki:

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Następnie dodajemy ziemne masło lub margarynę (ja zawsze siekam je nożem, aby łatwiej się później zagniatało ciasto) i łyżkę naturalnego jogurtu lub kwaśnej śmietany. Zagniatamy szybko ciasto. Robimy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy wysmarowaną tłuszczem formę na tartę (ciasto można też rozwałkować jak jest dobrze schłodzone, ja układamy większy kawałek na środku tarty i rozprowadzam ciasto po formie, a następnie wylepiam boki). Ciasto dziurkujemy delikatnie widelcem.

Formę z ciastem wkładamy jeszcze na 5 minut do lodówki. Następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie dół). Tartę piekę około 20-25 minut (czas zależny od piekarnika). Wyciągamy z piekarnika do przestudzenia.

Budynie mieszamy dokładnie z połową szklanki mleka i łyżką mąki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Dodajemy proszek budyniowy wymieszany z mlekiem, miękkie masło i gotujemy mieszając aż do mocnego (!) zgęstnienia budyniu.

Spód tarty smarujemy konfiturą (około 2 łyżki). Następnie wykładamy łyżka po łyżce budyń. Wierzch budyniu zdobimy konfiturą – łyżeczką robię esy-floresy. Gdy budyń przestygnie tartę wkładamy do lodówki, aby budyń zgęstniał i tartę można było swobodnie kroić.

Tartę można dodatkowo przyozdobić płatkami migdałów i listkami świeżej mięty.

 

Do piernikowej tarty z budyniowo-wiśniowym nadzieniem użyłam konfitury od Owocowy Dom. Gęsta, pyszna, idealna do świątecznych wypieków. Polecam Wam przetwory od Owocowy Dom.

Piernikowa tarta z budyniowo-wiśniowym nadzieniem (2)

 

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*