Pieczony deser – banany, jabłka i syrop z karobu pod kruszonką. Prosto, szybko i smacznie. Taki deser wspaniale smakuje z gałką lodów lub świeżymi malinami. U mnie dziś wersja z nadzieniem malinowym. Lekko kwaskowate nadzienie doskonale komponuje się ze słodkim deserem. Taki deser możecie również przygotować np. z truskawkami, śliwkami itd. My uwielbiamy połączenie bananów, jabłek i słodyczy syropu z karobu.
Lubicie syrop z karobu? Do czego go używacie?
Ja często wykorzystuję go w swojej kuchni. Najczęściej polewam nim najróżniejsze placki, placuszki, gofry, omlety. Dodaję do ciepłych napojów, jogurtów i najróżniejszych deserów. Syrop z karobu może spokojnie zastąpić cukier. Jeśli jeszcze nie próbowaliście syropu z karobu, to Wam polecam.
A wracając do przepisu…
Składniki:
- 2 banany
- 1 jabłko
- 2 łyżki syropu z karobu – do nabycia w sklepie internetowym Amus
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru np. brązowego
- 100 g masła
- dodatkowo: świeże maliny lub nadzienie malinowe (lekko kwaśne)
Przygotowanie:
Banany obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko i 2 łyżki syropu z karobu. Mieszamy składniki i przekładamy do naczynka do zapiekania.
W misce łączymy posiekane masło, mąkę i cukier tworząc drobną kruszonkę (na ja początku robię to ręką, a potem krótko mieszam widelcem, powinna Wam powstać drobna kruszonka).
Owoce wymieszane z syropem z karobu posypujemy naszą kruszonką. Ja dała mniej więcej połowę kruszonki, resztę wykorzystałam do innego deseru. Wy możecie podwoić porcję owoców i zrobić dwa desery lub jeden większy.
Deser wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg). Pieczemy do ładnego zarumienienia kruszonki (jeśli tak jak u mnie macie grubszą warstwę kruszonki, to deser będzie się piekł dłużej ponad 30 minut).
Deser podajemy z gałką lodów, świeżymi malinami lub nadzieniem malinowym (lekko kwaśnym dla przełamania słodyczy).
Smacznego
Muszę zrobić. A syropu z karobu jeszcze nie próbowałam
Chętnie spróbuję
Polecam 🙂
Uwielbiam takie desery
o mój boże, jakie pyszności! 🙂 Ekstra, dzięki za przepis 🙂
😀
Nie przepadam za karobem……
Rozumiem, u nas się go naprawdę lubi 🙂
Świetny deser
Dziękuję 🙂
Uwielbiam takie desery 😀 Spróbuję Pani wersji
Polecam 🙂
Nie znam tego syropu ale chetnie taki deser przygotuje
🙂
Prostota i smak – za to lubię takie przepisy. 😉
🙂