Pieczony deser – banany, jabłka i syrop z karobu pod kruszonką

Prosty pieczony deser - banany, jabłka i syrop z karobu pod szybką kruszonką

Pieczony deser – banany, jabłka i syrop z karobu pod kruszonką. Prosto, szybko i smacznie. Taki deser wspaniale smakuje z gałką lodów lub świeżymi malinami. U mnie dziś wersja z nadzieniem malinowym. Lekko kwaskowate nadzienie doskonale komponuje się ze słodkim deserem. Taki deser możecie również przygotować np. z truskawkami, śliwkami itd. My uwielbiamy połączenie bananów, jabłek i słodyczy syropu z karobu.

Lubicie syrop z karobu? Do czego go używacie?

Ja często wykorzystuję go w swojej kuchni. Najczęściej polewam nim najróżniejsze placki, placuszki, gofry, omlety. Dodaję do ciepłych napojów, jogurtów i najróżniejszych deserów. Syrop z karobu może spokojnie zastąpić cukier. Jeśli jeszcze nie próbowaliście syropu z karobu, to Wam polecam.

Nasz ulubiony prosty deser banany jabłka syrop z karobu i prosta kruszonka

A wracając do przepisu…

Składniki:

  • 2 banany
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki syropu z karobu – do nabycia w sklepie internetowym Amus
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru np. brązowego
  • 100 g masła
  • dodatkowo: świeże maliny lub nadzienie malinowe (lekko kwaśne)

Przygotowanie:

Banany obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko i 2 łyżki syropu z karobu. Mieszamy składniki i przekładamy do naczynka do zapiekania.

Banany jabłka syrop z karobu i kruszonka – składniki na prosty pieczony deser

W misce łączymy posiekane masło, mąkę i cukier tworząc drobną kruszonkę (na ja początku robię to ręką, a potem krótko mieszam widelcem, powinna Wam powstać drobna kruszonka).

Owoce wymieszane z syropem z karobu posypujemy naszą kruszonką. Ja dała mniej więcej połowę kruszonki, resztę wykorzystałam do innego deseru. Wy możecie podwoić porcję owoców i zrobić dwa desery lub jeden większy.

Deser wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg). Pieczemy do ładnego zarumienienia kruszonki (jeśli tak jak u mnie macie grubszą warstwę kruszonki, to deser będzie się piekł dłużej ponad 30 minut).

Deser podajemy z gałką lodów, świeżymi malinami lub nadzieniem malinowym (lekko kwaśnym dla przełamania słodyczy).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

15 comments

Dodaj komentarz

*