Pieczone ziemniaki ze skórką

Pieczone ziemniaki ze skórką Dziś polecam Wam kolejną wersję moich ukochanych pieczonych ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki to nie tylko doskonały dodatek do obiadu, ale też i samodzielne danie. Wystarczy podać je np. z pyszną surówką i domowym sosem czosnkowym. My je uwielbiamy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. A cały proces pieczenia nie musi być aż tak długi. Wystarczy, że wcześniej przez kilka minut obgotujecie ziemniaki. To kto się dziś skusi na takie pyszne pieczone ziemniaki ze skórką? 🙂

Składniki:

  • około 900 g ziemniaków
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju)
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-1,5 łyżeczki granulowanego czosnku

*można dodać również większą szczyptę ulubionych ziół 🙂

Propozycja podania:

Przygotowanie:

Ziemniaki solidnie wyjemy. Najlepiej użyć takich dedykowanych do pieczenia. Następnie kroimy je w ćwiartki lub łódeczki. Uwaga! Jeśli wolicie możecie je obrać ze skórki, też wyjdą pyszne.

W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzątek wrzucamy nasze pokrojone ziemniaki i gotujemy około 7-8 minut. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem).

W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami.

Ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy naszą prostą marynatą i mieszamy za pomocą dłoni, tak by każdy kawałek ziemniaki był otoczony oliwą i przyprawami.

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy nasze ziemniaki (nie mogą leżeć jeden na drugim). Ziemniaki pieczemy przez około 40 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika i użytego rodzaju ziemniaków, ziemniaki należy obserwować). W między czasie warto obrócić ziemniaki z 2 razy, aby upiekły się równomiernie. Ziemniaki powinny być złote i chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Ziemniaki podajemy same lub jako dodatek do obiadu. U mnie ostatnio w towarzystwie ćwikły z chrzanem, kawałkami kurczaka i domowego sosu czosnkowego.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*