Pieczone ziemniaki, wege kiełbaski oraz zapiekana soczewica i kasza jaglana

Pieczone ziemniaki, wege kiełbaski oraz zapiekana soczewica i kasza jaglana

Dziś mam dla Was propozycję w stylu wege. Ostatnio miałam gości, którzy nie jedzą mięsa, a mieli być u mnie w porze obiadowej. Na szczęście i na to mam sposoby 😉 Podałam pieczone ziemniaki, wege kiełbaski oraz zapiekaną soczewicę i kaszę jaglaną. Goście byli zachwyceni!

O pieczonych ziemniakach nie będę się tu rozpisywać, bo chyba każdy je lubi 😉 Ale czym są wege kiełbaski i zapiekana soczewica i kasza jaglana? To nowość w ofercie Olewnik, którą miałam okazję wypróbować.

  • kiełbaski ze szpinakiem i papryką w wersji wege – choć nazwa wskazuje na typową kiełbasę, to ten produkt przypomina ją wyłącznie w wyglądzie. W ich składzie znajdziemy m.in.: boczniaki, groch, nasiona słonecznika, szpinak i szczyptę czerwonej papryki z dodatkiem naturalnych suszonych przypraw, cebulki, pomidorów, czosnku i mielonego czarnego pieprzu. Moim gościom tak bardzo posmakowało, że zapakowałam im 2 paczki kiełbasek na drogę i wskazałam miejsce, gdzie mogą je kupić. Ja osobiście jednak wolę tradycyjną kiełbasę, ale jeśli jesteście wegetarianami, to jest to coś dla was.
  • Soczewica zapiekana z warzywami i Kasza jaglana zapiekana z warzywami – to produkty, w których rozsmakowałam się i ja. Soczewica i kasza jaglana od dawna gości w mojej kuchni. Może nie korzystam z tych składników tak często jak moi wege goście, ale też je lubię. Te produkty można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. To coś w rodzaju pasztetu. Ja uwielbiam je jeść w towarzystwie sałatki (po prostu dodaję do mojej sałatki pokruszone kawałki) lub na grillowanych kromkach chleba. Polecam!

To kto się skusi na taki wege obiad? 😉

Składniki:

  • około 900 g ziemniaków
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2-3 solidne szczypty ulubionych ziół – u mnie zioła do pizzy i zapiekanek
  • kiełbaski ze szpinakiem i papryką w wersji wege Olewnik

Dodatkowo:

  • soczewica zapiekana z warzywami i kasza jaglana zapiekana z warzywami Olewnik

Przygotowanie:

Ziemniaki solidnie wyjemy. Najlepiej użyć takich dedykowanych do pieczenia. Następnie kroimy je w ćwiartki lub łódeczki. Uwaga! Jeśli wolicie możecie je obrać ze skórki, też wyjdą pyszne.

W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzątek wrzucamy nasze pokrojone ziemniaki i gotujemy około 7-8 minut. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem).

W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami.

Ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy naszą prostą marynatą i mieszamy za pomocą dłoni, tak by każdy kawałek ziemniaki był otoczony oliwą i przyprawami.

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy nasze ziemniaki (nie mogą leżeć jeden na drugim). Ziemniaki pieczemy przez około 40 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika i użytego rodzaju ziemniaków, ziemniaki należy obserwować). W między czasie warto obrócić ziemniaki z 2 razy, aby upiekły się równomiernie. Ziemniaki powinny być złote i chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Kiełbaski grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Podajemy w towarzystwie pieczonych ziemniaków.

Dodatkowo podałam do całości soczewicę zapiekaną z warzywami i kaszę jaglaną zapiekaną z warzywami.

Goście zachwyceni!

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*