Pieczone talarki ziemniaczane i sposób na pyszne frytki
Witajcie moi drodzy. Dziś chciałabym podzielić się z Wami moimi pomysłami na dwa dania z ziemniaków. Takie, proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Idealne jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie główne. Co polecam? Pyszne pieczone talarki ziemniaczane i frytki jak z McDonalda.
Pieczone talarki ziemniaczane – przepis
- około 1 kg ziemniaków do pieczenia (waga po obraniu)
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- opcjonalnie pół łyżeczki kurkumy
- gałązki świeżego rozmarynu (można pominąć lub zastąpić szczyptą suszonego)
- szczypta soli i świeżo mielony pieprz do smaku
Rada: Przyprawy można dowolnie zmieniać, ja często jedną partię robię tak, a inną ciut inaczej dodając np. więcej słodkiej czerwonej papryki lub pomijając dodatek tymianku.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (starczy 1 łyżeczka soli) około 6-8 minut. Następnie studzimy i kroimy na talarki.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni z termoobiegiem (można bez, ale wówczas czas pieczenia może się przedłużyć).
W miseczce łączymy olej (lub oliwę) z przyprawami.
Nasze talarki wkładamy do miski, polewamy naszą marynatą i mieszamy ostrożnie dłońmi, tak by wszystkie kawałki były pokryte olejem i przyprawami.Na koniec dodajemy drobniutko pokrojony czosnek i posiekaną cebulę, mieszamy.
Szykujemy dużą blachę z piekarnika (można ją wyłożyć papierem do pieczenia) i układamy w odstępach nasze składniki. Warto też dodać gałązki świeżego rozmarynu.
Całość pieczemy około 30-40 minut, do ładnego zarumienienia. W między czasie warto ruszyć/obrócić nasze składniki z 1-2 razy. Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. W przypadku pieczonych talarków warto do nich co jakiś czas zajrzeć i albo szybciej je wyciągnąć, albo zostawić jeszcze chwilę.
Frytki jak z McDonalda
Jak przygotować frytki jak z popularnego fast-food’a? Odpowiedź znalazłam ostatnio tutaj: http://medicot.pl/przepis-na-frytki-z-mcdonalda/ I muszę przyznać, że się nie rozczarowałam. Przepis napisany jest krok po kroku. Jest lekko zaskakujący. Czy faktycznie w ten sposób wykonuje się frytki w popularnej restauracji fast-food? Tego nie wiem, wg autorów tak właśnie jest. Musicie sami sprawdzić i przekonać się czy to dokładnie ten sam smak 😉 Te czy inne frytki można podać do wielu dań, zjeść bez dodatków lub podać z sosami, a nawet małym zielonym akcentem i gruboziarnistą solą. Kto się skusi?
Szukając innych podobnych przepisów polecam Wam też zajrzeć na stronę jedzmy-zdrowo.pl gdzie znajdziecie np. przepis na bułki do kebaba czy też na placki z kurczaka z warzywami. Warto zajrzeć i się zainspirować.
A Wy co najchętniej przygotowujecie z ziemniaków?
Na pewno wypróbuję oba przepisy w ten weekend