Pieczone jabłka z kruszonką

Pieczone jabłka z kruszonką Szukacie pomysłu na prosty deser? Polecam Wam pyszne pieczone jabłka z kruszonką. To jeden z ulubionych deserów mojej mamy. Tak prosty, a tak pyszny. Pamiętam, że jak byłam dzieckiem moja mama często przygotowywała pieczone jabłka z marmoladą. Coś cudownego. Moja wersja pieczonych jabłek jest bardziej na bogato, ale polecam Wam też wersję z marmoladą. Zapewne i ona kiedyś pojawi się na blogu 😉

Składniki:

  • 3-4 jabłka (u mnie 3 grójeckie, kupiłam w Lidl, świetnie smakują)
  • miks posiekanych orzechów i bakalii – po około 2 łyżeczki na jabłko
  • miód do polania
  • cynamon do smaku

Na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 80 g mąki TOTA

Przygotowanie:

Odcinamy kapelusze jabłek i ostrożnie wydrążamy gniazda nasienne. W miejsca po gniazdach nakładamy miks posiekanych drobno orzechów i bakalii (ulubionych), polewamy całość miodem. Można też dodać cynamon do smaku.

Robimy kruszonkę z 50 g masła, 50 g cukru i 80 g mąki (składniki rozcieramy w palcach).

Jabłka wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde nakładamy kruszonkę. Wierzch oprószamy cynamonem. Obok można wyłożyć też odcięte wcześniej kapelusiki.

Jabłka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20-25 minut (obserwujemy kruszonkę).

Tak przygotowane jabłka można podać bez dodatków lub z gałką ulubionych lodów.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz