Pieczone brzoskwinie pod cynamonowym ciastem

Pieczone brzoskwinie pod cynamonowym ciastemDziś zapraszam Was na pyszny deser. Pieczone brzoskwinie pod cynamonowym ciastem zachwycają nie tylko smakiem, ale też i prostotą wykonania. Idealnie smakują w towarzystwie zimnej bitej śmietany z odrobiną cynamonu. Po prostu niebo na talerzu 😉 Osobiście uwielbiam pieczone owoce nawet w wersji bez dodatków. Taki deser naprawdę umila czas 😉 Spróbujcie.

Składniki: (na 2 porcje)

  • 2 brzoskwinie
  • 70 g mąki pszennej – u mnie koszalińska Młyny Stoisław
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 50 g zimnej margaryny / masła
  • niepełna łyżka ziemnego jogurtu naturalnego
  • 2 duże szczypty cukru trzcinowego*
  • 1 łyżeczka cynamonu* + do bitej śmietany
  • bita śmietana

*te i inne produkty możecie nabyć w sklepie eSłoneczko

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i łyżeczkę cynamonu. Następnie dodajemy ziemną margarynę lub masło, siekamy nożem. Zaczynamy w palcach tworzyć coś na kształt kruszonki, po czym dodajemy niespełna łyżkę jogurtu naturalnego (najpierw warto dodać go mniej). Szybko zagniatamy ciasta ręką tworząc kulkę. Jeśli ciasto się zbytnio klei możemy podsypać rękę delikatnie mąką. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia (na minimum 15 minut).

Brzoskwinie dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki lub grubsze plasterki. Układamy w dwóch naczynkach do zapiekania. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, odrywamy kawałeczki i układamy na owocach (tworząc małe „łatki”). Każdą porcję posypujemy po wierzchu większą szczyptą cukru trzcinowego.

Desery wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do zarumienienia ciasta (około 30 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).

Podajemy przestudzone z porcją bitej śmietany obsypanej delikatnie cynamonem.

Pieczone brzoskwinie pod cynamonowym ciastem (2)

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz