Pieczona kiełbasa z pieczonymi ziemniakami – obiad z piekarnika

Pieczona kiełbasa z pieczonymi ziemniakami – obiad z piekarnika Szukacie pomysłu na pyszny obiad? Lubicie pieczoną kiełbasę i ziemniaki? To koniecznie spróbujcie mojej dzisiejszej propozycji. Przepis na pieczoną kiełbasę z ziemniakami jest niezwykle prosty. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zwłaszcza teraz, gdy większość z nas wprost marzy o tym by znów można było spokojnie usiąść wraz z rodziną i przyjaciółmi i rozpalić ognisko. Bo nie wiem jak Wy, ale ja kocham pieczone kiełbasy. Ale póki co #zostajemywdomu i delektujemy się pyszną wersją pieczonej kiełbasy i ziemniaczków z piekarnika. Spróbujcie, polecam.

 

Składniki:

  • ulubiona kiełbasa – u mnie dziś kiełbasa z piersią z kurnej półki Cedrob
  • około 1 kg ziemniaków
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)
  • solidna szczypta soli
  • pieprz do smaku

Rada: Ja kupiłam ziemniaki do pieczenia, umyte o cienkiej skórce. Wyszorowałam je dokładnie i obgotowałam, a potem piekłam wraz ze skórką. Jeśli macie inne ziemniaki, najpierw je obierzcie.

Przygotowanie:

Ziemniaki umyte (ze skórką lub bez, patrz rada powyżej) kroimy na ćwiartki i obgotowujemy w osolonej wodzie około 10-15 minut. Ziemniaki nie mogą się rozpadać.

W miseczce mieszamy olej i przyprawy.

Ziemniaki studzimy, oblewamy przyprawami i mieszamy ostrożnie ręką, tak by przyprawy oblepiły każdy kawałek ziemniaka.

Wykładamy je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok układamy ponacinaną kiełbasę. Kiełbasę można również skropić resztkami naszej ziołowej marynaty do ziemniaków.

Całość pieczemy przez około 40-45 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Gdzieś w połowie czasu warto przemieszać ziemniaki i przełożyć kiełbaski na drugą stronę (ale nie jest to konieczne). Czas pieczenia zależy od piekarnika i rodzaju użytych ziemniaków. Ja pod koniec pieczenia włączam termoobieg.

Rada! Jeśli wasz piekarnik mocno piecze i boicie się, że wasza kiełbasa za mocno się spiecze podczas tak długiego pieczenia, to możecie ją dołożyć gdzieś w połowie czasu pieczenia ziemniaków.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz