Pieczarki w dwóch odsłonach Imprezowa przekąska

Pieczarki w dwóch odsłonach Imprezowa przekąska U nas chrupiące pieczarki, to hit każdego spotkania czy imprezy. Moi przyjaciele i rodzina po prostu uwielbiają tą przekąskę. Jest pyszna i wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Dlatego warto urozmaicać i zmieniać jej smak. Dziś moje chrupiące pieczarki przygotowałam w dwóch odsłonach. Pierwsza wersja wzbogacona jest ketchupem i pikantną nutką ostrej papryki. Do drugiej dodałam musztardę. Do tego cześć podałam z sosem czosnkowym. Z dwóch większych talerzy został jedynie jeden, który widzicie na zdjęciu 😉 Choć i zawartość tego talerza za chwilę znikła 😉 Polecam i Wam takie chrupiące pieczarki. Te popularne grzyby doskonale nadają się na przekąskę. Spróbujcie.

Składniki:

  • 16 sztuk pieczarek
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 12 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 jajka klasy A
  • 1  łyżka łagodnego ketchupu – u mnie Tarsmak
  • pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżka musztardy stołowej – u mnie Tarsmak
  • mleko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • sos czosnkowy do podania – u mnie Tarsmak
  • kiszone ogórki

Przygotowanie:

Przygotowujemy 3 miski.

W jednej mieszamy 6 łyżek mąki pszennej i 6 łyżek mąki kukurydzianej.

Do drugiej wsypujemy 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki kukurydzianej, wbijamy 1 jajko, dodajemy ketchup i ostrą paprykę. Całość doprawiamy pieprzem (jak do panierki na kotlety, nie żałuję go) i solą. Wstępnie mieszamy i zaczynamy dolewać mleko mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Do trzeciej miski wsypujemy pozostałą ilość obu mąk, wbijamy 1 jajko, dodajemy musztardę i doprawiamy solą i pieprzem. Wstępnie mieszamy i zaczynamy dolewać mleko mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Pieczarki obieramy, pozbawiamy ogonków. Połowę pieczarek maczamy dokładnie w cieście z ketchupem, a następnie obtaczamy w mieszance mąk i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto (na średnim ogniu). Tak samo postępujemy z resztą pieczarek, ale maczamy je najpierw w cieście z musztardą.

Odsączamy na papierowym ręczniku. A następnie podajemy w towarzystwie kiszonego ogórka (super połączenie). Część pieczarek polewamy dodatkowo sosem czosnkowym.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*