Uwielbiam pieczarki. Mogłabym jej jeść pod wieloma postaciami. Są wspaniałą bazą do sosów (polecam Wam sos na bazie mleczka kokosowego), idealne do łazanek i wielu sałatek oraz jako samodzielna przekąska. Dziś zapraszam Was na pieczarki w chrupkim cieście kukurydziano-maślankowym. Idealne na przyjęcie (zwiększcie ilość) lub od tak gdy mamy po prostu na coś ochotę 😉 Spróbujcie.
Składniki: (na 8 sztuk)
- 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej (u mnie z eSłoneczko)
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- maślanka
- 8 pieczarek
- opcjonalnie 1 jajko M (ja dziś pominęłam)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy. Przygotowujemy dwie miski (lub głębokie talerze). W jednej mieszamy 2 czubate łyżki mąki pszennej z 2 czubatymi łyżkami mąki kukurydzianej. Doprawiamy solidnie pieprzem i solą (jak do tradycyjnej panierki np. na kotlety). Mieszamy, a następnie powoli wlewamy maślankę, mieszając aż do uzyskania gęstego ciasta. Jeśli chcemy, aby nasze pieczarki były bardziej chrupiące warto dodać 1 jajko (przed wlaniem maślanki). W drugiej misce mieszamy resztę obu mąk.
Pieczarki maczamy najpierw w gęstym cieście, a następnie obtaczamy w mieszance mąk. Smażymy na mniejszym ogniu na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy.
Smacznego