Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą

Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutąPieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą 2Uwielbiam pieczarki. W sosach, na zapiekankach, pizzy, a także w wersji smażonej. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą. To danie przypomina mi dawne czasy. Tak przygotowane grzyby możecie podać jako samodzielne danie lub dodatek do innej potrawy. Spróbujcie.

Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą 3Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą – przepis własny

Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 7 średnich pieczarek
  2. 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  3. szczypta słodkiej czerwonej papryki
  4. szczypta czarnego mielonego pieprzu
  5. 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Folwark
  6. 2 jajka klasy M
  7. bułka tarta do obtoczenia
  8. mąka pszenna do obtoczenia
  9. olej do smażenia
  10. propozycja podania: garść roszponki i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki
Przygotowanie
  1. Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy.
  2. Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną paprykę, mieszamy.
  3. Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną.
  4. Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w mące, znów w masie, a na koniec dokładnie w bułce tartej. Tak postępujemy z każdą sztuką.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej (powinno go być tyle, aby sięgał do połowy wysokości pieczarek). Gaz zmniejszamy na minimalny. Układamy pieczarki blaszkami do góry. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy pieczarki, aż będą złote. Następnie obracamy je na drugą stronę i znów smażymy do złotego koloru. Ważne! Pieczarki należy smażyć na minimalny ogniu. Zdejmujemy z patelni i podajemy.
  6. Propozycja podania: Na talerzu układamy roszponkę, posypujemy ją kiełkami rzodkiewki i na tą zdrową, zieloną bazę układamy nasze chrupiące pieczarki. Jeśli lubimy pieczarki możemy dodatkowo przyozdobić sosem czosnkowym.
  7. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz