Pełnoziarniste placuszki z bananami

Pełnoziarniste placuszki z bananami Czy Wasze dzieci też tak lubią najróżniejsze placuszki? Moje uwielbiają. Zresztą przyznam Wam szczerze, że sama za nimi wprost przepadam. Dziś mam dla Was przepis na pełnoziarniste placuszki z bananami. Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na śniadanie. U nas takie placuszki najczęściej jada się bez dodatków lub oprószone cukrem pudrem. Ale formę podania pozostawiam Wam 😉 Spróbujcie.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko klasy M
  • około 1 i 1/2 szklanki maślanki lub mleka*
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 banan
  • olej do smażenia – u mnie rzepakowy Woj-len

*u mnie dziś pół na pół

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodajemy sodę, cukier, wbijamy 1 jajko i zaczynamy dolewać maślankę lub mleko, mieszamy. W zależności od tego czy użyjemy maślanki czy mleka ilość może się zmienić. Ciasto powinno mieć konsystencję ciut gęstszą niż ciasto na naleśniki. W razie potrzeby można dodać więcej maślanki/mleka.

Obieramy banana, kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Krótko mieszamy.

Placuszki smażymy z obu stron na niewielkim ogniu, na patelni z niewielką ilością oleju. Jedna łyżka masy = 1 placuszek.

Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz