Pełnoziarniste czekoladowe babeczki

Pełnoziarniste czekoladowe babeczki Proste, pyszne czekoladowe babeczki przygotowane na mące pszennej pełnoziarnistej. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam piec wszelkiego rodzaju babeczki. Dlaczego? Kilka prostych składników, machnięć łyżką, dosłownie kilka minut oczekiwania i można się delektować małym słodkim wypiekiem. Takie pełnoziarniste czekoladowe babeczki idealnie sprawdzają się na spotkania z przyjaciółmi lub po prostu na poprawę humoru 😉 Spróbujcie i Wy. A ja… wracam do mojej babeczki, bo za chwilę zostaną tylko słodkie okruszki 😉

Szukając produktów do wypieków i innych dań zajrzyjcie do sklepu Yerba MaTe 24 I… nie zapomnijcie napić się yerby (postawi każdego na nogi ;))

Składniki: (na 10-12 sztuk w zależności od wielkości papilotek)

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki cukru trzcinowego muscovado (jeśli nie będziecie podawać babeczek z polewą ilość cukru można zwiększyć)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżka kakao – u mnie ze sklepu Yerba MaTe 24
  • 1 jajko klasy L
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • do podania: polewa czekoladowa – u mnie z mlecznej czekolady
  • opcjonalnie dodatki: u mnie część babeczek miała w środku żurawinę (do nabycia w Yerba MaTe 24 ), część pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę, a część była bez niczego

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodajemy proszek, sodę, oba rodzaje cukru i kakao. Mieszamy składniki łyżką lub ręczną trzepaczką.

W drugiej misce mieszamy rozpuszczone masło, mleko i jajko.

Następnie do suchych składników przelewamy mokre. Krótko całość mieszamy (nie mieszamy zbyt długo i zbyt dokładnie). Jeśli chcemy na tym etapie możemy dodać ulubione dodatki (np. żurawinę lub posiekaną czekoladę). Po dodaniu dosłownie z raz mieszamy.

Masę napełniamy papilotki na muffinki (tak do około 3/4 wysokości).

Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości babeczek, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. U mnie babeczki najczęściej pieką się około 20-25 minut.

Gdy babeczki ostygną możemy je dodatkowo polać czekoladową polewą.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Renia Anuluj pisanie odpowiedzi