Uwielbiam przygotowywać na śniadanie najróżniejsze owsianki lub jaglanki. Zamykając je w słoiczku można spokojnie zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. Dziś zapraszam Was na pełnoziarnistą owsiankę z jabłkowym musem. Szybko, smaczne i pożywne. Spróbujcie.
Wspomniane pełnoziarniste płatki owsiane, a także wiele innych pysznych produktów możecie znaleźć w ofercie firmy Cenos. Dzięki uprzejmości firmy dostałam jakiś czas temu wspaniałą paczkę wypełnioną produktami i uroczym, poręcznym pudełkiem na żywność, które jest u nas w częstym użyciu. Dziękuję serdecznie! A Was moi drodzy zapraszam na stronę producenta w celu zapoznania się z szeroką ofertą. Szczerze polecam. Od długiego czasu nie wyobrażam sobie by na moich kuchennych pułkach mogło braknąć np. płatków ryżowych Cenos. Uwielbiamy je.
Pełnoziarnista owsianka z jabłkowym musem
Drewniana podkładka i łyżeczka pochodzą z pracowni rzeźbiarskiej Graciarnia. Serdecznie zapraszam – każdy znajdzie tam coś pięknego.
- 1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos
- gorąca woda
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- duża szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka miodu lipowego
- około 9 czubatych łyżeczek musu jabłkowego
- Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych. Zalewamy je gorącą wodą na około 3-4 mm ponad wysokość płatków. Ostawiamy na 5 minut (najlepiej pod przykryciem).
- Następnie do napęczniałych płatków dodajemy jogurt naturalny, dużą szczyptę cynamonu i miód, wszystko razem mieszamy.
- Do słoiczka wkładamy warstwę musu jabłkowego (u mnie każda warstwa stanowi 3 czubate łyżki). Następnie 3 łyżki owsianki, kolejna warstwa musu, znów owsianka i na zakończenie mus.
- Jeśli zabieracie słoiczek ze sobą w ramach drugiego śniadania ostatnia warstwa musu (lub poprzedzająca ją warstwa owsianki) powinna być mniejsza, aby zamknąć słoik.
- Smacznego