Pasta jajeczna na serkach topionych z rzodkiewką i ogórkiem

Pasta jajeczna na serkach topionych z rzodkiewką i ogórkiem (1)Lubicie domowe pasty kanapkowe? Ja bardzo, dlatego często je przygotowuje i to w najróżniejszych wariantach. Zmieniając jakiś składnik zyskujemy całkiem inne, pyszne smarowidło. Dziś zapraszam Was na pastę jajeczną przygotowaną na serkach topionych z rzodkiewką i ogórkiem. Spróbujcie, jest naprawdę pyszna.

Pasta jajeczna na serkach topionych z rzodkiewką i ogórkiem (2)Pasta jajeczna na serkach topionych z rzodkiewką i ogórkiem. Do pasty użyłam soli czosnkowej Skworcu.

Składniki:

  • 3-4 trójkąty śmietankowego serka topionego*
  • 4 jajka
  • 2-3 rzodkiewki
  • 3 małe ogórki (korniszonki)
  • pieprz
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli czosnkowej Skworcu

*ze względu na możliwość użycia serka topionego różnych firm najpierw należy dodać np. 2-3 trójkąty wymieszać i spróbować, a potem w razie potrzeby ostatni, aby pasta nie wyszła Państwu za rzadka i smak też był dla Państwa odpowiedni. U mnie jak widać jest gęsta.

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki (najlepiej jeszcze ciepłe).
Do jajek dodajemy pokrojone drobno ogóreczki (malutkie), rzodkiewkę i serki topione (patrz uwaga przy składnikach). Całość doprawiamy solą czosnkową i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż do uzyskania konsystencji pasty kanapkowej.
Podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego

Print Friendly

4 comments

  1. Klara says:

    Pasta taka sobie w smaku mimo mocnego doprawienia bardzo było czuć serek mi wyszła bardzo rzadka mimo że odsączyłam ogórki

    • Magdalena says:

      Pani Klaro, jeśli chodzi o konsystencję pasty to jak Pani widzi na zdjęciu nie jest ona rzadka. Możliwe, że problem leżał po stronie użytego serka (każdy jest inny, niektóre bardziej kremowe) i ilości (wielkości jaj); tak samo sytuacja wygląda ze smakiem – u mnie nie przeważa smak serka, a ładnie komponuje się z całością.
      Wielu moich czytelników, jak i prywatnych znajomych uważa za pasta jest naprawdę smaczną, ale to oczywiście jest kwestia indywidualnego gustu.
      Pozdrawiam i dziękuję za opinię

  2. Klaudia says:

    Robiłam tylko bez rzodkiewki i jakoś nigdy nie wyszła rzadka. Może użyłas za małych jaj lub jak autorka mówi za dużo serka. Przy takich przepisach trzeba patrzyć i robić niektóre rzeczy intuicyjnie 😉

    Klaudia

Dodaj komentarz


*