Papierówki w waniliowym cieście

Papierówki w waniliowym cieście. Pyszny i prosty deser na każdą okazję. Ostatnio dostaliśmy dużą ilość pyszny jabłek. U mnie w domu wszyscy chętnie po nie sięgają. Ja w szczególności lubię kwaskowate papierówki. I to właśnie je najczęściej wykorzystuję do tego deseru. Jak dla mnie idealne połączenie. Kwaśne papierówki w lekko słodkim cieście. Całość zwieńczona cynamonem i cukrem pudrem (ilość według upodobań). Spróbujcie, polecam. Często w prostocie tkwi siła 🙂

P.s. Jak podoba Wam się talerz zaprezentowany na zdjęciu? Ja go uwielbiam. Piękny i jedyny w swoim rodzaju 🙂 Jeśli lubicie takie wyjątkowe małe dzieła sztuki zachęcam Was do odwiedzin fanpaga  Michi – Pracownia ceramiki

Więcej zdjęć wyjątkowej ceramiki MICHI znajdziecie na Instagrami

A teraz zapraszam Was na pyszne papierówki w waniliowym cieście:

Składniki:

  • 3 papierówki lub inne jabłka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
  • odrobina soli do ciasta
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej kokosowy do smażenia (u mnie od Woj-len)
  • do podania: cynamon i cukier puder (ilość wg upodobań)

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w grubsze plastry.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dolewamy mleko, wbijamy całe jajko, dodajemy cukier waniliowy i odrobinę soli.

Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.

Krążki jabłek maczamy w cieście i smażymy z obu stron na oleju kokosowym .

Podajemy od razu oprószone cynamonem i cukrem pudrem (ilość wg upodobań).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi