Pampuchy z warzywami i szynką

Pampuchy z warzywami i szynką Dziś polecam Wam pyszny przepis na obiad, który nie tylko cieszy smakiem, ale też i wyglądem. Czy Wy też tak tęsknicie za zielenią i ciepłem wiosennych dni. Niestety za oknem wciąż szaro, buro i deszczowo, dlatego staram się aby choć na naszych talerzach nie zabrakło optymistycznych kolorów 🙂 Dziś polecam Wam domowe pampuchy podane z warzywami i szynką. Dość nietypowe połączenie, ale… jakie smaczne 😀 Do przygotowania tego szybkiego „sosu” użyłam mrożonych warzyw na patelnię Hortex. Korzystam z nich naprawdę często. Idealny dodatek do wielu dań, szybie, dosłownie na wyciągnięcie ręki 😉 A do tego… pyszna inspiracja 🙂 Poza warzywami w moim oryginalnym sosie znajdziecie również coś dla mięsożerców. Spróbujcie moich pampuchów z warzywami i szynką.

P.s. A jak się u Was najczęściej mówi na takie kluchy? U mnie to albo pampuchy, albo kluski na parze.

Składniki:

Na pampuchy:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Na sos:

  • 1 opakowanie warzyw na parze Hortex (można użyć dowolnej mieszanki)
  • około 200 ml śmietanki 30%
  • około 3 łyżki oleju
  • 5-6 plasterków ulubionej szynki
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • świeżo mielona sól ziołowa do smaku

Dodatkowo:

  • listki świeżej bazylii do podania

Przygotowanie:

Jak przygotować pampuchy?

Odlewamy pół szklanki ciepłego mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i niewielką ilość mąki, tak aby nasz rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy resztę (ciepłego) mleka, nasz rozczyn i wbijamy 2 jajka. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Ja robię to ręcznie, ale można tu użyć miksera. Następnie dodajemy stopione (letnie) masło, szczyptę soli i dalej wyrabiamy. Całość przykrywamy ściereczką (u mnie misa do ciast drożdżowych z pokrywką) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją wielkość).

Po tym czasie formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na stolnicy oprószonej mąką i przykrywamy ściereczką. Gdy zaczną rosnąć gotujemy je na parze około 10 minut. Pampuchy powinny ładnie urosnąć i się napuszyć.

Jak przygotować nasz sos z warzywami i szynką?

Warzywa smażymy na oleju (bez przykrycia). Rada: Jeśli w wybranej mieszance są plastry ziemniaków można odłożyć je na bok lub podzielić na mniejsze części podczas smażenia. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę lub paski szynkę. doprawiamy całość świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą ziołową i jeszcze chwilę smażymy. Zmniejszamy płomień pod patelnią i dolewamy śmietankę. Mieszamy, doprawiamy zostawiamy na palniku tak długo aż śmietanka zacznie gęstnieć.

Tak przygotowany szybki sos warzywny z szynką podajemy z naszymi pampuchami i listkami świeżej bazylii.

Smacznego

 

 


Wiosenny konkurs od Matki Natury

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*