Paluchy drożdżowe z sezamem – prosty przepis

Paluchy drożdżowe z sezamem – prosty przepis. Od dziecka uwielbiałam drożdżowe paluchy. Jak tylko stałyśmy w piekarni wiecznie o nie prosiłam moją mamę. Moje dzieci również je uwielbiają. Najczęściej zabieramy je ze sobą na wycieczki. Taki drożdżowy paluch w łapkę i można iść dalej 😉 Oczywiście ja przygotowuję takie paluchy w domu. Uwierzcie mi, że jest to naprawdę proste. Z podanego przepisu wyjdzie Wam spora ilość paluchów, ja dziś przygotowałam je z mniejszej porcji ze wzgędu na małą ilość drożdży, ale myślę, że wystarczy. Zaraz ruszamy na wycieczkę, a Was zapraszam na pyszny przepis.

P.s. Pytacie mnie jaki mam piekarnik, który najlepszy itd. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką piekarnika parowego seria 600 SteamBake EOD6C71X (pisałam Wam o nim już tutaj). Jeszcze stara wysłużona kuchnia z naszymi kolorowymi szafkami 😉 I… nowiutki piekarnik, który szczerze Wam polecam. Jakość, wspaniałe funkcje i szybkie nagrzewanie (jak ja to lubię).

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży (lub 8 g suchych)
  • 1/4 szklanki cukru (można dać mniej)
  • 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania paluchów)
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • sezam do posypania paluchów

Przygotowanie:

Jeśli używamy świeżych drożdży: Do miseczki z ciepłym mlekiem wkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok, aby nasz zaczyn „ruszył”.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, ciepłe mleko, olej, cukier, szczyptę soli i wbijamy jedno jajko. W przypadku świeżych drożdży do mąki dodajemy nasz zaczyn, sól, resztę cukru, olej i jajko. Dalej postępujemy tak samo.

Ciasto wstępnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy dobrze ręką (mi pomagały moje maluchy, jak widzicie z ciastem dobrze się pracuje :)). 

Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-14 części (w zależności od tego jak grube paluchy lubimy). Formujemy z każdej podłużne wałeczki. Układamy je na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką do podrośnięcia (na 20 minut). Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Tak przygotowane paluchy pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 15-20 minut. Paluchy należy obserwować. W moim nowym piekarniku piekły się nawet szybciej 🙂

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

  1. Jadzia says:

    Wyszły super. Ale słodkie niczym drożdżówki. Nie spidziewałam się,że aż tak.Następnym razem drastycznie zmniejszę ilość cukru i będą super ??

Dodaj komentarz