Pączki z nadzieniem adwokatowym

Pączki z nadzieniem adwokatowym Dziś zapraszam Was na pyszne domowe pączki z nadzieniem adwokatowym. Idealne na Tłusty Czwartek lub gdy mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego do filiżanki ulubionej kawy. Osobiście bardzo lubię pączki z nadzieniem adwokatowym. Oczywiście pączki z tego przepisu możecie też śmiało nadziać różą czy marmoladą. Tu macie dowolność. Podobnie jak z polewą. Ja zaszalałam i proponuję Wam dziś bardzo słodką wersję z białą czekoladą, czekoladowymi kuleczkami i skórką pomarańczową. Jednak Wy możecie pączki oprószyć cukrem pudrem lub po prostu polukrować. Wszystko zależy od Waszych upodobań.

Do pączków z nadzieniem adwokatowym polecam Wam pyszną kawę włoską kawę Gallo od kawwa.pl Aromatyczna, o głębokim smaku, idealna bez dodatków, jak i z mlekiem. Po prostu przepyszna.

Warto też zajrzeć na fanpage Horeca Caffe

Przepis na pączki z nadzieniem adwokatowym

Składniki: (na około 14-15 sztuk)

  • 550 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 80 g rozpuszczonego masła (musi być już przestudzone!)
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

Na nadzienie adwokatowe:

  • 350 ml mleka
  • 250 ml adwokatu
  • 80 g cukru
  • 6 żółtek
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 35 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • olej do smażenia pączków (1-1,5 l)
  • pączki można ozdobić: 1) w wersji bogatej: rozpuszczoną białą czekoladą, chrupiącymi czekoladowymi kuleczkami i skórką pomarańczową, 2) w wersji prostej: mocno oprószyć cukrem pudrem lub polukrować

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy nadzienie adwokatowe do pączków:

Zagotowujemy mleko, doprowadzamy do wrzenia i od razu zestawiamy z palnika. Mieszamy z adwokatem.

W misce dokładnie ucieramy żółtka, pod koniec wsypujemy obie mąki i dalej miksujemy do uzyskania czegoś w rodzaju gładkiej pasty. Wlewamy ją do mleka z adwokatem i dokładnie mieszamy (tak, by nie było grudek). Garnek stawiamy na palniku (ustawiamy średnią moc) i zagotowujemy cały czas mieszając. Od tego momentu gotujemy jeszcze około minuty, mieszając do zgęstnienia naszego nadzienia (gotujemy jak budyń). Przekładamy nasze nadzienie do miseczki, przykrywamy folią spożywczą (w taki sposób by ta dotykała nadzienia, dzięki temu nie powstanie kożuch) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Jak zrobić domowe pączki z nadzieniem adwokatowym?

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z suchymi drożdżami (w przypadku świeżych drożdży, te należy najpierw wymieszać z mlekiem, łyżką cukru i 1-2 łyżkami mąki, odstawić na chwilę i później dodać do reszty składników). Dodajemy mleko, jajka i żółtka, cukier, sól i wódkę. Wyrabiamy składniki, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut, do czasu aż będzie gładkie i miękkie. Uwaga! Ciasto ma się będzie się lekko kleić. Można podsypać ręce mąką, ale nie za mocno.

Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na dość mocno oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy. Z ciasta formujemy pączki (kulki, każda około 70 g). Kuleczki odkładamy na oprószony mąką blat. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia na 30-40 minut do napuszenia. Rada: Ciasto można też posypać z wierzchu i rozwałkować na placek grubości 2-2,5 cm. Następnie wyciąć kółka i te odstawić do napuszenia.

Pączki smażymy partiami w rozgrzanym d 175 stopni oleju. Smażymy je z obu stron na złoto po około 1,5-2 minuty.

Gdy pączki wystygną nadziewamy je naszym nadzieniem (za pomocą rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania).

Następnie każdy pączek smarujemy roztopioną białą czekoladą (roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej) i dowolnie zdobimy (u mnie chrupiące czekoladowe kuleczki i skórka pomarańczowa) lub lukrujemy albo oprószamy mocno cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*