Owsiany kisiel pomarańczowy z miechunką. Bogactwo witaminy C.

Owsiany kisiel pomarańczowy z miechunkąUwielbiam pomarańcze i owsiankę. Dziś proponuję Wam połączenie tych smaków. Owsiany kisiel pomarańczowy z miechunką, to bogactwo witaminy C, tak niezbędnej w okresie zimowym. Grypa panuje wszędzie. Warto się wzmacniać naturalnymi środkami. Witaminę C znajdziecie zarówno w soku pomarańczowym, jak i miechunce. Miechunka peruwiańska, to nie tylko źródło witaminy C, ale także błonnika, tiaminy, potasu, fosforu, magnezu i żelaza. Warto ją wprowadzić do diety. A wracając do przepisu… Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Owsiany kisiel pomarańczowy z miechunką możecie zjeść zarówno w formie śniadania jak i deseru czy kolacji. Spróbujcie.

Składniki: (na 1 mniejszą porcję; można zwiększyć)

  • ciut ponad 1/2 szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciskany lub kupny 100% sok )
  • 2 łyżki z górką płatków owsianych górskich (u mnie z eSłoneczko)
  • 7-8 sztuk miechunki peruwiańskiej

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy sok, zaczynamy go gotować na małym ogniu. Następnie dosypujemy płatki owsiane. Gotujmy do lekkiego zgęstnienia, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z palnika, dorzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki miechunkę, mieszamy i przekładamy do słoiczka. W miarę stygnięcia owsiany kisiel pomarańczowy gęstnieje, przypominając tradycyjny kisiel.

Jemy na ciepło lub zimno.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi