Jakiś czas temu na mają półkę trafiła wspaniała Zielona Seria od Wydawnictwa Buchmann. Składa się ona z pięciu pięknie wydanych książek autorstwa Fern Green:
- Tylko owsianki
- Tylko zupy
- Tylko białko roślinne
- Tylko olej kokosowy
- Tylko kiszonki
Każda książka, to 160 stron pełnych inspiracji. Jak się domyślacie każda poświęcona jest innej tematyce. Postaram się pokrótce napisać Wam o każdej z nich.
„Tylko owsianki”
To pięknie wydana, pełna ciekawych inspiracji książka, którą powinien posiadać każdy wielbiciel owsianek i zdrowego trybu życia. Jeśli nie macie pomysłu na urozmaicenie swojej tradycyjnej owsianki, to jest to pozycja dla Was. Autorka dzieli się z nami 70 niebanalnymi przepisami na smaczne powitanie każdego dnia. Duży wybór ziaren i owoców pozwala cieszyć się rozmaitymi smakami. Autorka dzieli przepisy na rodzaje:
- owsianka na ciepło
- owsianka kremowa
- owsianka na zimno
Znajdziemy przepisy na: płatki owsiane z pieczoną gruszką, kaszę jaglaną z pieczoną figą, owsiankę kremową z ananasem i kokosem, owsianka na zimno z marchwią i migdałami i wiele innych. Polecam!
„Tylko zupy”
I tu również mamy 70 pysznych i zdrowych przepisów. Zupy z podanych przepisów są nie tylko smaczne, ale również korzystne dla naszego zdrowia: odtruwające, bogate w witaminy i minerały, ułatwiające trawienie. Takie zupy są idealne na obecną zimę – wzmocnią nasz organizm. Możemy je również zabrać ze sobą do pracy. W książce znajdziemy przepisy na:
- Zupy 100% warzyw (np. z brokułem i czosnkiem)
- Zupy warzywne ze zbożami (np. z warzywami i ciecierzycą)
- Kremy orzechowe (np. z kalafiorem i orzechami nerkowca)
- Pożywne buliony (np. warzywny)
„Tylko białko roślinne”
Znajdziemy tu pyszne i proste w przygotowaniu przepisy na bazie najbardziej wartościowych białek roślinnych: z ciecierzycy, soczewicy, fasoli, tofu, roślin oleistych, ziaren i tempeh. Przepisy podzielone są na następujące działy:
- Przekąski i przystawki (np. zielony hummus)
- Zupy i sałatki (np. zielona zupa)
- Dania główne (np. tarta z pomidorami)
- Desery (np. kuki mocy)
„Tylko olej kokosowy”
Osobiście bardzo cenię olej kokosowy, w mojej kuchni nigdy go nie może zabraknąć. Książka to źródło wiedzy na jego różnorodne zastosowanie od przepisów kulinarnych po kosmetyki. W książce znajdziemy:
- Przepisy podstawowe (np. na jogurt kokosowy)
- Śniadania (np. kokosowa granola)
- Przekąski (np. smażone tofu)
- Słodycze (np. deser z malinami)
- Desery (np. ciasteczka kokosowe)
- Kosmetyki (np. maska do włosów)
„Tylko kiszonki”
W książce znajdziemy opisy (krok po kroku) dot. metod i zasad fermentacji, poznamy techniki i procedury fermentacji żywności i przygotowania słoików, nauczymy się przygotowywać kefir wodny, kefir mleczny i kombuchę. Poznamy również szereg przepisów na kiszonki z:
- owoców i warzyw
- z kefirem mlecznym
- z kefirem wodnym
- z kombuchą
- przepisy na inne przetwory fermentowane
Czy warto nabyć książki z serii „Tylko…”? Zdecydowanie TAK. Osobiście jestem nimi zachwycona. Przepisy zaprezentowane są w sposób prosty i niezwykle czytelny. Już same ilustracje pomagają w przygotowaniu poszczególnych potraw. Do tego są to przepisy naprawdę ciekawe i inspirujące. Polecam!
Książki z serii „Zielona seria” można nabyć tutaj
Autorka: Oldfield Jessica
Oprawa: Miękka
Wydawnictwo: Buchamnn
Bardzo fajne te książki 🙂
Polecam 🙂