Owsianki, zupy, kiszonki, białko roślinne, olej kokosowy – czyli Zielona Seria książek „Tylko…”

Zielona Seria książek Tylko (1)

Zielona Seria książek Tylko (3)

Jakiś czas temu na mają półkę trafiła wspaniała Zielona Seria od Wydawnictwa Buchmann. Składa się ona z pięciu pięknie wydanych książek autorstwa Fern Green:

  • Tylko owsianki
  • Tylko zupy
  • Tylko białko roślinne
  • Tylko olej kokosowy
  • Tylko kiszonki

Każda książka, to 160 stron pełnych inspiracji. Jak się domyślacie każda poświęcona jest innej tematyce. Postaram się pokrótce napisać Wam o każdej z nich.

„Tylko owsianki”

Tylko owsianki

To pięknie wydana, pełna ciekawych inspiracji książka, którą powinien posiadać każdy wielbiciel owsianek i zdrowego trybu życia. Jeśli nie macie pomysłu na urozmaicenie swojej tradycyjnej owsianki, to jest to pozycja dla Was. Autorka dzieli się z nami 70 niebanalnymi przepisami na smaczne powitanie każdego dnia. Duży wybór ziaren i owoców pozwala cieszyć się rozmaitymi smakami. Autorka dzieli przepisy na rodzaje:

  • owsianka na ciepło
  • owsianka kremowa
  • owsianka na zimno

Znajdziemy przepisy na: płatki owsiane z pieczoną gruszką, kaszę jaglaną z pieczoną figą, owsiankę kremową z ananasem i kokosem, owsianka na zimno z marchwią i migdałami i wiele innych. Polecam!

Tylko owsianki książka

„Tylko zupy”

Tylko zupy

I tu również mamy 70 pysznych i zdrowych przepisów. Zupy z podanych przepisów są nie tylko smaczne, ale również korzystne dla naszego zdrowia: odtruwające, bogate w witaminy i minerały, ułatwiające trawienie. Takie zupy są idealne na obecną zimę – wzmocnią nasz organizm. Możemy je również zabrać ze sobą do pracy. W książce znajdziemy przepisy na:

  • Zupy 100% warzyw (np. z brokułem i czosnkiem)
  • Zupy warzywne ze zbożami (np. z warzywami i ciecierzycą)
  • Kremy orzechowe (np. z kalafiorem i orzechami nerkowca)
  • Pożywne buliony (np. warzywny)

Tylko zupy książka

„Tylko białko roślinne”

Tylko białko roślinne

Znajdziemy tu pyszne i proste w przygotowaniu przepisy na bazie najbardziej wartościowych białek roślinnych: z ciecierzycy, soczewicy, fasoli, tofu, roślin oleistych, ziaren i tempeh. Przepisy podzielone są na następujące działy:

  • Przekąski i przystawki (np. zielony hummus)
  • Zupy i sałatki (np. zielona zupa)
  • Dania główne (np. tarta z pomidorami)
  • Desery (np. kuki mocy)

Tylko białko roślinne książka

„Tylko olej kokosowy”

Tylko olej kokosowy

Osobiście bardzo cenię olej kokosowy, w mojej kuchni nigdy go nie może zabraknąć. Książka to źródło wiedzy na jego różnorodne zastosowanie od przepisów kulinarnych po kosmetyki. W książce znajdziemy:

  • Przepisy podstawowe (np. na jogurt kokosowy)
  • Śniadania (np. kokosowa granola)
  • Przekąski (np. smażone tofu)
  • Słodycze (np. deser z malinami)
  • Desery (np. ciasteczka kokosowe)
  • Kosmetyki (np. maska do włosów)

Tylko olej kokosowy Książka

„Tylko kiszonki”

Tylko kiszonki

W książce znajdziemy opisy (krok po kroku) dot. metod i zasad fermentacji, poznamy techniki i procedury fermentacji żywności i przygotowania słoików, nauczymy się przygotowywać kefir wodny, kefir mleczny i kombuchę. Poznamy również szereg przepisów na kiszonki z:

  • owoców i warzyw
  • z kefirem mlecznym
  • z kefirem wodnym
  • z kombuchą
  • przepisy na inne przetwory fermentowane

Tyko kiszonki Książka

Czy warto nabyć książki z serii „Tylko…”? Zdecydowanie TAK. Osobiście jestem nimi zachwycona. Przepisy zaprezentowane są w sposób prosty i niezwykle czytelny. Już same ilustracje pomagają w przygotowaniu poszczególnych potraw.  Do tego są to przepisy naprawdę ciekawe i inspirujące. Polecam!

Zielona Seria książek Tylko (2)

Książki z serii „Zielona seria” można nabyć tutaj

Autorka: Oldfield Jessica

Oprawa: Miękka

Wydawnictwo: Buchamnn

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*