Owsiane naleśniki – najłatwiejszy przepis

Owsiane naleśniki – najłatwiejszy przepis Dziś zapraszam Was na pyszne naleśniki przygotowane na bazie mąki owsianej. Mąka owsiana, to nic innego jak zmielone płatki owsiane. Ja najczęściej mielę je w młynku do kawy (najlepszy sposób). Owsiane naleśniki wychodzą elastyczne i pyszne. Nawet moje maluchy je lubią. Najczęściej podajemy je z dżemem lub latem z porcją świeżych owoców. Zdrowo i pyszne, a do tego łatwiej się już chyba nie da. Wystarczą Wam dosłownie 3 składniki, nie licząc dodatków. Spróbujcie takich owsianych naleśników, a może i Wy się w nich rozsmakujecie 🙂 Miłego dnia moi drodzy.

Składniki: (na 3-4 sztuki)

  • 50 g płatków owsianych – użyłam pełnoziarnistych PZZ Białystok
  • 1 jajko klasy M
  • 100 ml mleka
  • odrobina oleju do wysmarowania patelni
  • dodatkowo: ulubione dodatki – u nas dżem

Przygotowanie:

Płatki należy dobrze zmielić na mąkę. Ja używam do tego młynka do kawy (sprawdza się najlepiej).

Do miski wsypujemy naszą owsianą mąkę, wbijamy 1 jajko i dolewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy (ja używam widelca ;)), aby nie było grudek.

Patelnię smarujemy odrobiną oleju. Wylewamy porcję masy i rozprowadzamy ją tworząc cienki naleśnik. Smażymy z obu stron na złoto.

Osiane naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi