Owsiane ciasteczka z kandyzowaną skórką

Owsiane ciasteczka z kandyzowaną skórką (5)

Owsiane ciasteczka z kandyzowaną skórką (6)Owsiane ciasteczka z kandyzowaną skórką (3)

Owsiane ciasteczka z kandyzowaną skórką. Pyszne i proste w przygotowaniu. Idealne dla dużych i małych łasuchów. Moje dzieci je bardzo lubią, a i koleżanki z chęcią sięgają po takie zdrowe „słodkości”. Idealne od tak, do filiżanki kawy lub herbaty lub do zabrania ze sobą na spacer, do pracy czy szkoły. Dziś polecam Wam owsiane ciasteczka z kandyzowaną skórką, ale możecie je również przygotować  np. z ulubionymi bakaliami lub bez dodatków. Spróbujcie.

Ciasteczka przygotowałam na bazie pełnoziarnistych płatków owsianych od PZZ Białystok. Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również wysokiej jakości mąki, kasze, ryże czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta:

Owsiane ciasteczka z kandyzowaną skórką (1)Owsiane ciasteczka z kandyzowaną skórką

Owsiane ciasteczka z kandyzowaną skórką (2)

Składniki: (na około 15 sztuk)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy pełnoziarniste płatki owsiane, dodajemy cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajka i wlewamy rozpuszczone masło. Całość mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy mieszankę skórek i znów mieszamy. Miskę z ciastem odstawiamy na około 15 minut.

Owsiane ciasteczka z kandyzowaną skórką (7)

Po tym czasie nabieramy około łyżki masy, lekko spłaszczaj w dłoniach (dłonie co jakiś czas warto przemyć zimną wodą) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasteczka pieczemy około 15-20 minut do ładnego zarumienienia.

Owsiane ciasteczka z kandyzowaną skórką (4)

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

18 comments

Skomentuj Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska Anuluj pisanie odpowiedzi