Owsiane babeczki z konfiturą truskawkową

Owsiane babeczki z konfiturą truskawkową (1)Dziś polecam Wam pyszne owsiane babeczki z konfiturą truskawkową. Idealne w ramach zdrowszego deseru lub drugiego śniadania. Do przygotowania babeczek użyłam płatków owsianych JUMBO Provena. Idealne do przygotowania tradycyjnej owsianki, jak i różnych wypieków. Polecam Wam również inne produkty Provena. Z pełną ofertą możecie zapoznać się tutaj:

provena logoOwsiane babeczki z konfiturą truskawkową (2)

Wracając do przepisu na owsiane babeczki z konfiturą truskawkową… Do babeczek możecie dodać również świeże owoce np. maliny lub inną, ulubioną konfiturę. Spróbujcie, polecam.

Składniki: (na 2 większe babeczki)

  • 3/4 szklanki płatków owsianych JUMBO Provena
  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu (nie morze być zbyt rzadki)
  • 1 jajko M
  • 3 łyżki cukru (zwykłego, brązowego lub innego zamiennika)
  • 1 pełna łyżka konfitury truskawkowej

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy jogurt naturalny, wbijamy całe jajko, dodajemy cukier do smaku i pełną łyżkę konfitury truskawkowej. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników.

Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek na babeczki (lub foremek silikonowych, wówczas nie trzeba smarować foremki). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie dół). Pieczemy około 25-30 minut, aż babeczki będą zwarte.

Po przestudzeniu babeczki wyciągamy z foremek i podajemy. Idealne w ramach zdrowszego deseru lub drugiego śniadania.

Owsiane babeczki z konfiturą truskawkową (3)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi