Otrębowy omlet jabłkowy. Zdrowy omlet z jabłkiem bez mąki i cukru.

Otrębowy omlet jabłkowy. Zdrowy omlet z jabłkiem bez mąki i cukru. (1)Dziś polecam Wam na śniadanie pyszny i zdrowy otrębowy omlet jabłkowy (bez mąki i cukru). Przygotujecie go dosłownie w kilka minut. Takie śniadanie zaspokoi głód i doda Wam energii na początek dnia. Przepis jest naprawdę prosty. Spróbujcie. Polecam i życzę Wam miłego i smacznego dnia 😉

Składniki:

  • 1 całe jajko
  • 1 białko
  • 3 czubate łyżki otrąb owsianych (u mnie Młyny Stoisław)
  • 1 małe jabłko (nie kwaśne)
  • mała szczypta soli
  • cynamon do smaku (około 1/3 łyżeczki)
  • olej kokosowy do smażenia
  • propozycja podania: plasterki bananów i łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy otręby owsiane. Następnie ścieramy obrane jabłko i dodajemy pozostałe składniki – sól, jedno całe jajko i jedno białko oraz cynamon do smaku (u mnie około 1/3 łyżeczki). Wszystko bardzo dokładnie mieszamy np. łyżką. Masa musi być jednolite i lekko puszysta.

Rozgrzewamy małą patelnię z olejem kokosowy (u mnie około 1/2 łyżeczki). Na patelnię wylewamy masę, ruszamy patelnią, aby rozprowadzić ją po całej powierzchni. Omlet smażymy na małym ogniu z dwóch stron. Gdy pierwsza jest już dobrze usmażona, przykrywamy patelnię np. talerzem, obracamy, a następnie zsuwamy omlet znów na patelnię, aby dosmażyć go z drugiej strony.

Omlet podajemy w całości lub pocięty na trójkąty.

Propozycja podania: Omlet pocięty w trójkąty, z plasterkami banana i łyżeczką dżemu z czarnej porzeczki.

 Otrębowy omlet jabłkowy. Zdrowy omlet z jabłkiem bez mąki i cukru. (2)

Do przygotowania  omletu użyłam otrąb owsianych z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Zapisz

Zapisz

Print Friendly

3 comments

Dodaj komentarz


*