Orzeszki z kremem – nadziewane ciasteczka

 

Orzeszki z kremem – pyszne nadziewane ciasteczka Kto zna, lubi lub chciałby na te Święta upiec domowe orzeszki ? 🙂 Ja je uwielbiam i mam z nimi mnóstwo miłych wspomnień : Moja mama kiedyś piekła je bardzo często Dziś i ja raczę nimi rodzinę, a na Święta planuję przygotować ich sporą ilość z najróżniejszymi masami.

Dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na kruche orzechowe skorupki ciasteczek i pyszny krem wypełniający ich wnętrze. Tak przygotowane orzeszki z kremem będą idealne na świąteczny stół, jak i na najróżniejsze okazje czy przyjęcia.

Jak przygotować kruche skorupki do orzeszków (ciasteczek)?

Potrzebujecie do tego kilku prostych składników, które na pewno znajdziecie w swojej kuchni i odpowiedniej formy. Moja mama używała specjalnej patelni, którą stawiała na gaz. Są również foremki do piekarnika. Ja jednak stawiam na elektryczny opiekacz. Jednorazowo można przygotować o wiele większą ilość orzeszków, co przyspiesza całą pracę. Polecam Wam opiekacz do orzeszków (na 24 szt), który można nabyć na fanpage Home Inspiration

Z TYM KODEM ?? HM11MC otrzymacie 5% zniżki na opiekacz ? Wystarczy wpisać ten kod składając zamówienie w wiadomości prywatnej na Home Inspiration

Przechowywanie…

Ciastka orzeszki (same „skorupki”) długo zachowują świeżość, można je upiec kilka dni wcześniej. Tuż przed planowaną uroczystością nadziewamy je kremem. Orzeszki można nadziać dowolnym kremem. Najpopularniejsze są kremy na bazie mleka w proszku. Ja jednak dziś polecam Wam prosty krem, który sprawdzi się również do przekładania ciast.

Składniki:

Na kruche ciasteczka orzeszki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki sody
  • mała szczypta soli
  • 250 g masła lub margaryny

Na krem:

  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 żółtka z jaj klasy L
  • mała szczypta soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 230 g masła (temp. pokojowa)
  • ekstrakt z wanilii lub cukier wanilinowy
  • 0,5 szklanki zmielonych migdałów, orzechów laskowych lub włoskich

Przygotowanie:

Jak przygotować kruche orzeszki?

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę i małą szczyptę soli. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy żółtka jaj i posiekane masło lub margarynę. Szybko zagniatamy ciasto (powinno być jednolite).

Ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut.

Rozgrzewamy nasz opiekacz do orzeszków. Ze schłodzonego ciasta robić małe kuleczki i wkładać je we wgłębienia w opiekaczu. Orzeszki pieczemy do ładnego zarumienienia. Czas zależy od opiekacza lub innego użytego sprzętu.

Uwaga: Wielkość kuleczek trzeba wyczuć (to jedyna trudność 😉 ). Zbyt małe nie dadzą pełnego kształtu orzeszków, a jeśli będą zbyt duże ciasto wypłynie ponad kształt foremki – jednak w tym wypadku po prostu będziemy musieli odciąć nadmiarowe brzegi. Dlatego warto zrobić na próbę z 3-4 orzeszki, aby wyczuć jak wielkie kuleczki lepić.

Gotowe skorupki można przechowywać przez kilka dni lub od razu nadziewać (patrz uwagi wyżej).

Krem do orzeszków:

Mleko zagotowujemy z połową cukru.

W misce ucieramy (do białości) żółtka z resztą cukru, solą i ekstraktem waniliowym lub cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i jeszcze chwilę ucieramy.

Z zagotowanego mleka odlewamy 1/3 i przelewamy ją do naszej utartej masy, miksujemy. Tak zahartowaną mieszankę teraz należy przeleć do reszty mleka w garnku i gotować (cały czas mieszając) do zgęstnienia (gotujemy całość jak budyń).

Nasz budyń zdejmujemy z palnika i przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, aby ta dotykała wierzchu masy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (nie do lodówki!).

Masło ucieramy do otrzymania jasnej, puszystej maślanej masy. Dodajemy nasz budyń i miksujemy całość do połączenia. Na sam koniec dodajemy zmielone migdały lub orzechy i miksujemy.

Składamy orzeszki:

Połówki orzeszków nadziewamy masą i łączymy w pary. Przed podaniem orzeszki oprószamy cukrem pudrem. Orzeszki można wcześniej schłodzić w lodówce, wówczas będą mniej chrupiące.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*