Orzechy Brazylijskie – dlaczego warto je jeść? Poznaj pyszne przepisy.

Orzechy Brazylijskie - dlaczego warto je jeść? Poznaj pyszne przepisy.

Od dziecka uwielbiałam orzechy. Ale jak się domyślacie najczęściej gościły u nas orzechy laskowe lub włoskie. Pierwsze z oczywistego względu – na mojej działce rosło piękne drzewko pełne tych pysznych orzechów. Nie było lepszej zabawy niż ich rozłupywanie 😉 Przyznam Wam szczerze, że do tej pory uwielbiam to robić, choć drzewka już nie ma, ale jest inne koło domu mojej rodziny 😉 Ale dziś nie chciałam Wam pisać o popularnych w Polsce orzechach laskowych czy włoskich. Dziś kilka słów o pysznych i niezwykle wartościowych orzechach brazylijskich.

Orzechy brazylijskie – dlaczego warto je jeść?

Orzechy brazylijskie wywodzą się z regionu Pará w Brazylii. Są delikatne w smaku. Często podawane są jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do wielu potraw zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Ale to co czynie je tak popularnymi, to bogactwo cennych wartości odżywczych. Orzechy brazylijskie zawierają e duże ilości wapnia, magnezu, potasu oraz cennej dla naszego zdrowia witaminy E czy też kwasu foliowego tak ważnego dla kobiet w ciąży. Jednak, to nie witamina młodości, czy też cenny dla kości wapń są ich najważniejszych składnikiem odżywczym.

Dlaczego orzechy brazylijskie są tak popularne? Czemu powinniśmy po nie sięgać? Powodem jest ogromna zawartość selenu. Zawierają one największe ilości selenu spośród wszystkich znanych pokarmów. Aż 103 µg/100 g. Selen nie tylko wpływa pozytywnie na odporność naszego organizmy, ale jest przede wszystkim zalecany panom, gdyż znacząco poprawia jakość męskiego nasienia. Od ciekawostka 😉 Orzechy brazylijskie, to również skarbnica kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 niezbędnych w utrzymaniu.

Gdzie kupić dobrej jakości orzechy brazylijskie?

Orzechy brazylijskie nie należą do najtańszych produktów, jednak są warte swojej ceny.  Ale… kupując je wybierajcie tylko sprawdzone miejsca, jak Swojska Piwniczka. Tu znajdziecie orzechy brazylijskie naprawdę dobrej jakości! Bo tylko takie produkty spełnią wasze oczekiwania i przyniosą korzyści dla zdrowia. P.s. Obecnie możecie też zaoszczędzić na zakupach, bo akurat trwa promocja na ten produkt 🙂

Poznaj pyszne przepisy z orzechami brazylijskimi

 

O tym dlaczego warto jeść orzechy brazylijskie pisałam Wam wcześniej. Wiecie już też gdzie warto je kupić. A co można z nich pysznego wyczarować?

Orzechy brazylijskie stanowią wspaniałą przekąskę, ale możecie je również dodać do wielu dań. Ja w szczególności polecam Wam pyszne ciasteczka owsiane z orzechami i sezamem, wszelkie owsianki, jaglanki, domowe musli i chlebek bananowy.

Przepis na chlebek bananowy znajdziecie na moim blogu. Wystarczy do masy dodać posiekane orzechy brazylijskie. Wspaniale tu pasują 🙂 Inspiracji na owsianki i jaglanki też nie brakuje. A co z ciasteczkami? Poniżej przepis.

Ciasteczka owsiane z orzechami i sezamem

  • 190 g mąki pszennej
  • 240 g płatków owsianych górskich
  • 230 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g cukru muscovado
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka klasy L
  • 1 płaska łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 140 g mieszanki sezamu i ulubionych bakalii (np. żurawiny, rodzynek) lub gorzkiej czekolady
  • 60 g drobno posiekanych orzechów brazylijskich

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrami na jasną, puszystą masę. Powoli wbijamy jajka, miksując po każdym dodaniu.

Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, znów miksujemy.

W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, cynamon i szczyptę soli. Dodajemy składniki do tych w pierwszej misce i miksujemy.

Kolejno dodajemy płatki owsiane i wybrane dodatki (orzechy wcześniej podprażamy na suchej patelni, można je drobno posiekać lub zmielić, ale nie za mocno). Miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia.

Ciasto schładzamy przez około 0,5 h w lodówce. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ciasteczka należy obserwować, powinny być lekko brązowe.

Po wyjęciu studzimy i dopiero zdejmujemy z blaszki.

Smacznego

Inne pomysły…

Nie zapomnijcie też o prostych trufelkach. Wystarczy zmiksować namoczone wcześniej daktyle ze zmielonymi orzechami brazylijskimi i wiórkami kokosowymi. Z masy uformować małe kuleczki, schłodzić w lodówce i gotowe 🙂 Trufelki można też obtoczyć dodatkowo w zmielonych orzechach lub wiórkach kokosowych. Zdrowo, szybko i pysznie 🙂

 

Napiszcie jakie są Wasze ulubione orzechy i za co je cenicie? Oraz czy znacie wspomniane przeze mnie orzechy brazylijskie? Może wiecie jakie jeszcze mają cenne wartości odżywcze dla naszego zdrowia?

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Skomentuj Renata Anuluj pisanie odpowiedzi