Orzechowe szyszki (z masłem orzechowym) Szyszki, to takie moje wspomnienie z dziecinnych lat. Jednak dzisiejsza wersja jest nieco inna. Zamiast masy krówkowej użyłam pysznego masła orzechowego (u mnie z wiórkami kokosowymi). Szyszki wyszły jeszcze lepsze 🙂 Uwielbiam takie małe orzechowe słodkości. Idealne od tak, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, idealne do filiżanki kawy z przyjaciółką. Spróbujcie.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu preparowanego
- 3 pełne łyżki miodu (użyłam wielokwiatowy)
- 3 pełne łyżki masła orzechowego – u mnie z wiórkami kokosowymi Primavika
Można użyć masło orzechowe bez dodatków, Primavika ma naprawdę duży wybór wspaniałych maseł orzechowych i innych produktów. Polecam zapoznać się z pełną ofertą firmy
Przygotowanie:
W rondelku z grubszym dnem podgrzewamy miód i masło orzechowe, mieszając aż do połączenia składników i uzyskania a la sosu.
Do miski wsypujemy 2 szklanki ryżu preparowanego, wlewamy naszą orzechowo-miodową mieszankę i mieszamy składniki np. łyżką (uwaga gorące).
Odstawiamy do przestudzenia, następnie wkładamy do schłodzenia do lodówki. Sprawdzamy czy z masy da się zrobić szyszkę (ręce zwilżamy zimną wodą, jeśli nie jeszcze chłodzimy).
Gdy masa będzie odpowiednia formujemy (zwilżonymi zimną wodą dłońmi, dociskamy masę w dłoniach) orzechowe szyszki.
Uformowane szyszki schładzamy w lodówce przez 1-2 godziny.
Smacznego