Orzechowe szyszki (z masłem orzechowym)

Orzechowe szyszki (z masłem orzechowym) Szyszki, to takie moje wspomnienie z dziecinnych lat. Jednak dzisiejsza wersja jest nieco inna. Zamiast masy krówkowej użyłam pysznego masła orzechowego (u mnie z wiórkami kokosowymi). Szyszki wyszły jeszcze lepsze 🙂 Uwielbiam takie małe orzechowe słodkości. Idealne od tak, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, idealne do filiżanki kawy z przyjaciółką. Spróbujcie.

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu preparowanego
  • 3 pełne łyżki miodu (użyłam wielokwiatowy)
  • 3 pełne łyżki masła orzechowego – u mnie z wiórkami kokosowymi Primavika

Można użyć masło orzechowe bez dodatków, Primavika ma naprawdę duży wybór wspaniałych maseł orzechowych i innych produktów. Polecam zapoznać się z pełną ofertą firmy

 

Przygotowanie:

W rondelku z grubszym dnem podgrzewamy miód i masło orzechowe, mieszając aż do połączenia składników i uzyskania a la sosu.

Do miski wsypujemy 2 szklanki ryżu preparowanego, wlewamy naszą orzechowo-miodową mieszankę i mieszamy składniki np. łyżką (uwaga gorące).

Odstawiamy do przestudzenia, następnie wkładamy do schłodzenia do lodówki. Sprawdzamy czy z masy da się zrobić szyszkę (ręce zwilżamy zimną wodą, jeśli nie jeszcze chłodzimy).

Gdy masa będzie odpowiednia formujemy (zwilżonymi zimną wodą dłońmi, dociskamy masę w dłoniach) orzechowe szyszki.

Uformowane szyszki schładzamy w lodówce przez 1-2 godziny.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz