Orzechowe kuleczki deserowe

 

orzechiwe-kuleczki-deserowe-2orzechiwe-kuleczki-deserowe-1

Uwielbiam małe słodkości, takie na jeden kęs. Dziś zapraszam Was na przepis na orzechowe kuleczki deserowe. Kuleczki przygotowałam na bazie ciasteczek i masła orzechowego. Wyszły wspaniałe. Dokładnie takie jakie lubię na tzw. jeden kęs. Orzechowe kuleczki deserowe, to idealna mała słodkość do popołudniowej kawy lub herbaty. U mnie znikły bardzo szybko 😉 Spróbujcie.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

orzechiwe-kuleczki-deserowe-3

Składniki: (na 12 sztuk)

Do obtoczenia:

*polecam te herbatniki, nadają wspaniałego smaku kuleczką

Przygotowanie:

W misie blendera z nożami rozdrabniamy 90 g herbatników.

Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy margarynę (lub masło), dodajemy 2 czubate łyżki masła orzechowego (u mnie gładkie) i cukier. Całość gotujemy na małym gazie, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.

Garnuszek zdejmujemy z ognia, do naszej masy dodajemy rozdrobnione herbatniki. Wszystko szybko i dokładni mieszamy. Masę odstawiamy do przestudzenia. Gdy ostygnie wkładamy ją na parę minut do zamrażalnika (lub na dłuższy czas do lodówki), aby była mniej lepiąca i łatwiej formowało się kuleczki.

W misie blendera z nożami rozdrabniamy czekoladowe herbatniki. Z masy formujemy w dłoniach małe kuleczki (maksymalnie wielkości orzecha włoskiego). Kuleczki obtaczamy w rozdrobnionych czekoladowych herbatnikach.

Tak przygotowane orzechowe kuleczki deserowe wkładamy do lodówki, aby stwardniały. Jeśli Wam się spieszy (tak jak mi) możecie je również włożyć na kilka minut do zamrażalnika, ale należy je obserwować, aby zbytnio się nie zmroziły.

Jeśli nie zjemy wszystkich kuleczek od razu możemy je przechowywać w lodówce.

orzechiwe-kuleczki-deserowe-4

orzechiwe-kuleczki-deserowe-5

Smacznego

Print Friendly

10 comments

Dodaj komentarz


*