Orzechowe ciasto z chrupiącymi dodatkami

orzechowe-ciasto-z-chrupiacymi-dodatkami-1orzechowe-ciasto-z-chrupiacymi-dodatkami-2-blog-slodkieokruszki

Dziś zapraszam Was na pyszne orzechowe ciasto z chrupiącymi dodatkami. W szczególności polecam je wielbicielom orzechów laskowych. U mnie w rodzinie wprost przepadamy za tymi orzechami. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Ja swoje orzechowe ciasto upiekłam specjalnie na rodzinne spotkanie. Spokojnie je przewiozłam do celu w papierowym, solidnym i pięknym opakowaniu cukierniczym, które możecie nabyć tutaj (klik). Polecam Wam takie opakowania. Doskonale sprawdzą się na co dzień, jak i na zbliżające się święta. Można sprawić wspaniałą, słodką niespodziankę bliskim. Mi się udało 🙂

orzechowe-ciasto

Ciasto zapakowałam w piękne (już świąteczne) opakowanie cukiernicze, które możecie nabyć w sklepie http://www.opakowaniacukiernicze.pl

opakowania-cukiernicze-w-swiatecznych-wzorach

Składniki: (na tortownicę 24 cm lub mniejszą)

*można również zmielić orzechy laskowe w blenderze / młynku

Przygotowanie:

Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka.

Do żółtek dodajemy cukier i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Całość dokładnie miksujemy.

orzechowe-ciasto-przygotowanie-3

Następnie wlewamy olej i mleko, znów miksujemy.

Kolejno do masy dodajemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, całość najpierw mieszamy, a następnie miksujemy do połączenia.

orzechowe-ciasto-przygotowanie-2

Następnie dodajemy 100 g mielonych orzechów laskowych, mieszamy, a potem krótko miksujemy.

orzechowe-ciasto-przygotowanie

Na koniec do naszej gęstej orzechowej masy dodajemy ubite białka, krótko miksujemy na małych obrotach.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy (jeśli chcemy wyższe ciasto należy użyć mniejszej tortownicy, ja używam 24 cm, więc ciasto nie jest za wysokie).

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40-45 minut.

Po wyjęciu z formy ciasto polewamy polewą. Na wierzch jeszcze nie zastygłej polewy wysypujemy chrupiące kulki w czekoladzie mlecznej.

orzechowe-ciasto-z-chrupiacymi-dodatkami-2

Smacznego

*inspiracja z bloga daylicooking

Print Friendly, PDF & Email

30 comments

    • Magdalena says:

      Dzień dobry,

      bardzo mi przykro, że ciasto się nie udało. Przyznam Pani szczerze, że ciasto z tego przepisu wykonuję od lat, tak jak grono moich znajomych i do tej pory nie było problemu.

      Ile użyła Pani mąki – 0,75 szkl? Czy użyła Pani gotowych zmielonych orzechów czy zmieliła je Pani sama? Jeśli sama, to jak Pani widzi na zdjęciu powinny być sypkie (często jest tak, że zbyt długie mielenie orzechów powoduje, że się „zlepiają” są bardzo mokre). Jak długo było pieczone ciasto i jak był ustawiony piekarnik (to ciasto nie pieczemy z termoobiegiem). To takie wskazówki, które od razu przychodzą mi na myśl.

      Pozdrawiam,

      Magdalena

      P.s. Za chwilę poproszę stałych czytelników bloga o opinię, może oni mają jakieś swoje wskazówki.

  1. AniaL. says:

    Robiłam to ciasto z 6 razy. Raz jedyny mi ie wyszło jak zmieliłam źle domowe orzechy teraz albo kupuje takie gotowe albo domowe najpierw podpiekam w piekarniku przy okazji pozbywając się skórek
    Może to tu tkwił problem diałeł tkwi w szczegółach

  2. Róża says:

    Pani Magdo, ja nie miałam problemów z tym ciastem. Proste i naprawdę smaczne. Przepisem podzieliłam się już z siostrą i też dość często je piecze, bo u niej wielbiciele orzechowych smaków.
    Pani Mago, a ma pani przepis na jakieś orzechowe ciastka?

Skomentuj AniaL. Anuluj pisanie odpowiedzi