Orzechowe ciasto z chrupiącymi dodatkami

orzechowe-ciasto-z-chrupiacymi-dodatkami-1orzechowe-ciasto-z-chrupiacymi-dodatkami-2-blog-slodkieokruszki

Dziś zapraszam Was na pyszne orzechowe ciasto z chrupiącymi dodatkami. W szczególności polecam je wielbicielom orzechów laskowych. U mnie w rodzinie wprost przepadamy za tymi orzechami. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Ja swoje orzechowe ciasto upiekłam specjalnie na rodzinne spotkanie. Spokojnie je przewiozłam do celu w papierowym, solidnym i pięknym opakowaniu cukierniczym, które możecie nabyć tutaj (klik). Polecam Wam takie opakowania. Doskonale sprawdzą się na co dzień, jak i na zbliżające się święta. Można sprawić wspaniałą, słodką niespodziankę bliskim. Mi się udało 🙂

orzechowe-ciasto

Ciasto zapakowałam w piękne (już świąteczne) opakowanie cukiernicze, które możecie nabyć w sklepie http://www.opakowaniacukiernicze.pl

opakowania-cukiernicze-w-swiatecznych-wzorach

Składniki: (na tortownicę 24 cm lub mniejszą)

Przygotowanie:

Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka.

Do żółtek dodajemy cukier i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Całość dokładnie miksujemy.

orzechowe-ciasto-przygotowanie-3

Następnie wlewamy olej i mleko, znów miksujemy.

Kolejno do masy dodajemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, całość najpierw mieszamy, a następnie miksujemy do połączenia.

orzechowe-ciasto-przygotowanie-2

Następnie dodajemy 100 g mielonych orzechów laskowych, mieszamy, a potem krótko miksujemy.

orzechowe-ciasto-przygotowanie

Na koniec do naszej gęstej orzechowej masy dodajemy ubite białka, krótko miksujemy na małych obrotach.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy (jeśli chcemy wyższe ciasto należy użyć mniejszej tortownicy, ja używam 24 cm, więc ciasto nie jest za wysokie).

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40-45 minut.

Po wyjęciu z formy ciasto polewamy polewą. Na wierzch jeszcze nie zastygłej polewy wysypujemy chrupiące kulki w czekoladzie mlecznej.

orzechowe-ciasto-z-chrupiacymi-dodatkami-2

Smacznego

*inspiracja z bloga daylicooking

Print Friendly

22 comments

Dodaj komentarz


*