Orzechowe ciasteczka z wisienką Niebywale proste, szybkie w przygotowaniu orzechowe ciasteczka. Przysłowiowej kropki nad „i” dodaje mała wisienka wciśnięta w sam środek ciasteczka. Jeśli lubicie szybkie desery i orzechowe smaki, to koniecznie spróbujcie takich orzechowych ciasteczek z wisienką. Miłego dnia moi drodzy.
Składniki:
- 185 g pasty orzechowej z prażonych orzeszków arachidowych Primavika
- niepełne pół szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego
- kilka wisienek z syropu
- 1 jajko klasy M
Przygotowanie:
Do miski przekładamy całą pastę orzechową, dodajemy cukier, wbijamy jajko i mieszamy składniki łyżką. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi robimy z masy małe kuleczki, lekko je spłaszczając i układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środek każdego ciasteczka lekko wciskamy wiśnie odsączoną z syropu.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 13-14 minut (Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego ciasteczka należy obserwować, powinny lekko się rozlać i mieć lekko spękaną strukturę. Pamiętajcie, że nie są to ciasteczka z dodatkiem mąki, więc inaczej się zachowują). Uwaga! Ciasteczka po upieczeniu będą miękkie, ściągamy je dopiero gdy całkowicie wystygną np. za pomocą łopatki kuchennej.
Są kruche i pyszne.
Smacznego