Orzechowe ciasteczka z musli (szybkie)

Orzechowe ciasteczka z musli (szybkie) (1)Orzechowe ciasteczka z musli (szybkie) (2)

Dziś zapraszam Was na domowe orzechowe ciasteczka z musli (szybkie). Czasem nie ma nic przyjemniejszego niż małe ciasteczko i chwila relaksu przy ulubionej książce. Zgodzicie się? 🙂 Ciasteczka są naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu. A co najważniejsze… pysznie orzechowe. Jeśli tak jak ja lubicie mało orzechowe, to są ciasteczka w sam raz dla Was. Dodatkowo wzbogaciłam je pysznym musli – ja swoją pyszną tubę mam z mojemusli.pl. Z mojej wersji czoko banana (o której pisałam Wam tutaj) – do ciasteczek dodałam mieszankę czekoladowej granoli, orzechów, mlecznej czekolady, mniejszych kawałków banana. Orzechowe ciasteczka możecie wzbogacać dowolną mieszanką musli. Spróbujcie i… cieszcie się swoją orzechową słodką chwilą relaksu 🙂

Orzechowe ciasteczka z musli (szybkie) (4)Orzechowe ciasteczka z musli (szybkie) (3)

Składniki: (na 9 sztuk)

  • 5 łyżek kremowego masła orzechowego
  • 5 łyżek mąki pszennej (u mnie koszalińska Młyny Stoisław)
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki ulubionego musli*

*u mnie z mojemusli.pl wersja czoko banan – czekoladowa granola, orzechy, mleczna czekolada i mniejsze kawałki banana

Składniki:

Do miski przekładamy 5 łyżek kremowego masła orzechowego, dodajemy 5 łyżek mąki, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cukru do smaku i wbijamy całe jajko. Mieszamy całość wstępnie łyżką. Następnie dodajemy musli, znów mieszamy. Na koniec przez chwilę wyrabiamy ręką (ja formuje na koniec coś w rodzaju wałka, aby łatwiej było porcjować ciasteczka).

Odrywamy kawałki ciasta i w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka układamy w lekkich odstępach na blaszce (ja swoją wysmarowałam oliwą z oliwek, aby spód był bardziej chrupiący, ale można je również piec na papierze do pieczenia).

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy nasze ciasteczka 15 minut. Zostawiamy na chwile na blaszce, aby przestygły. Następnie delikatnie je zdejmujemy i odkładamy do całkowitego wystudzenia. Potem już można jeść.

Orzechowe ciasteczka z musli (szybkie) (4)

Do przygotowania ciasteczek użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

 

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*