Ogórkowa na żeberkach i wiejskie bułeczki – dwa przepisy

Ogórkowa na żeberkach i wiejskie bułeczki – dwa przepisy

Dziś mam dla Was dwa pyszne przepisy – ogórkowa na żeberkach i wiejskie bułki z dodatkiem mąki żytniej. Jak dla mnie obiad idealny. Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy ogórkową (a ja to już w szczególności). Do takie zupy zawsze podaję domowe pieczywo. Moje dzieci uwielbiają rwać na kawałki bułeczki i maczać je w zupie 😉 Chyba mają, to po mnie, bo w dzieciństwie robiłam tak samo. Zresztą… No cóż, dalej czasem tak robię 😉

Ogórkową oczywiście możecie przygotować na innym rodzaju mięsa. Ja często gotuję ją na porcji rosołowej, ale nic nie zastąpi smaku tej przygotowanej na żeberkach. A jak żeberka, to polecam Wam zajrzeć do sklepu https://martika.pl/sklep/ O wyrobach Martika pisałam Wam już nie raz. Do produkcji wędlin i innych wyrobów nie używa się polepszaczy i sztucznych barwników, a mięso jest zawsze najwyższej jakości pochodzące od lokalnych, zaufanych hodowców. Więcej możecie przeczytać np. tutaj. Nie będę się już powtarzać, tylko napiszę krótko POLECAM!

Przepis na ogórkową na żeberkach

Składniki:
  • około 300-400 g żeberek wieprzowych Martika
  • około 2 l wody
  • warzywa: 2 marchewki, 2 małe pietruszki, kawałek selera, kawałek pora (lub zamiennie 1 cebula opalona na palniku), 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 3 ziela angielskie
  • ok. 400 g ogórków kiszonych
  • śmietanka do zup lub sosów lub słodka śmietana 30%
  • posiekany koperek lub koperek suszony
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do zagotowania. Zbieramy szumowinę, zmniejszamy moc palnika (tak by całość tylko „mrugała”) i dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, kawałek pora i kawałek selera. Gotujemy całość około 1,5 godziny. Odcedzamy wywar.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszki również obieramy i trzemy na tarce – ja wybrałam formę słupków, ale możecie zetrzeć też np. na tarce na dużych oczkach lub drobno pokroić.

Do wywaru dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotujemy całość do miękkości warzyw. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę lub starte na dużych oczkach ogórki kiszone (my wolimy takie pokrojone, w tradycyjnej wersji tej zupy raczej spotkacie starte ogórki). Gotujemy całość około 10-15 minut. Pod koniec dodajemy posiekany lub suszony koperek do smaku (u mnie dziś suszony, około 1 łyżki) i śmietanę (ja dodaję słodką, dodaję na tzw. oko do smaku). Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Smacznego

Przepis na wiejskie bułki pszenno-żytnie

Składniki: 
  • 140 mąki żytniej typ 720 
  • 450 g mąki pszennej typ 550 + do podsypania
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 350 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie: 
Najpierw przygotowujemy zaczyn.
Mieszamy 140 g mąki żytniej, 1/3 łyżeczki suszonych drożdży i 150 g letniej wody. Uwaga! W tej wersji bułeczek czas na jaki go musimy odstawić jest długi, dlatego warto to zrobić na wieczór. Zaczyn musi stać około 12 godzin, po tym czasie powinie przypominać gęstą pastę.
 
Do zaczynu dodajemy 450 g mąki pszennej, resztę drożdży (2/3 łyżeczki), 250 ml ciepłej wody i 1,5 łyżeczki soli. Całość wyrabiamy do otrzymania gęstego, troszkę lepkiego, ale sprężystego ciasta. Najlepiej całość wyrabiać za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (około 5-10 minut). Ręcznie wyrabianie może potrwać o wiele dłużej.
Kolejno ciasto posypujemy lekko mąką, zagniatamy w kulę i przekładamy do wysmarowanej olejem miski. Przykrywamy pokrywką (mam specjalne miski do ciast drożdżowych z pokrywką) lub ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
 
Po tym czasie na blacie podsypanym mąką formujemy 8 bułeczek. Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki lekko nacinamy, naciągamy palcami, szarpiemy nieco, tak by powstały charakterystyczne pęknięcia i naciągnięcia. Bułki odstawiamy jeszcze na około 25 minut do napuszenia.
 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Rada! Na spód piekarnika warto włożyć małe naczynie wypełnione po połowy wodą, dzięki temu bułeczki będą jeszcze bardziej chrupiące. Bułeczki pieczemy około 20-25 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, bułeczki należy obserwować. Upieczone studzimy na kratce.
 
Smacznego
 
Bułeczki inspirowane tym przepisem: klik
 
 
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz