Ogórki kiszone (przepis)

Ogórki kiszone (przepis) (2)Ogórki kiszone (przepis) (1)

Ogórki kiszone od dziecka są moim ulubionym dodatkiem do obiadu czy sałatek. Moja rodzina też za nimi wprost przepada. Jakiś czas temu dostałam od mojej cioci dużą ilość wspaniałych ogórków. Więc… nie zostało nic innego jak przygotować słoiki pysznych kiszonych ogórków. Przepis jest naprawdę prosty. Jedynie… należy się uzbroić w cierpliwość na efekty swojej pracy 😉 To kto robi ze mną ogórki?

OgóreczkiOgórki kiszone (przepis) (3)

Składniki: (ilość dostosuj do ilości ogórków i wielkości/ilości słoików)

  • ogórki
  • koszyczki kopru
  • ząbki czosnku
  • chrzan
  • liście wiśni lub liście z czarnej porzeczki
  • zalewa: przegotowana gorąca woda z solą – na 1 litr wody duża czubata łyżka soli kamiennej (u mnie o’Sole)

Przygotowanie:

Składniki podaję dla ułatwienia na litrowy słoik.

Ogórki myjemy i zostawiamy na godzinę w zimnej wodzie.

Na dno każdego słoika (litrowego) układamy: 2-3 koszyczki kopru, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, 2-3 liście z wiśni lub z czarnej porzeczki. Następnie układamy ogórki. Całość zalewamy przygotowaną zalewą – przegotowaną gorącą wodą z solą kamienną (pamiętajmy! na 1 litr wody 1 duża czubata łyżka soli).

Dobrze zakręcamy słoiki i zostawiamy w mieszkaniu na 4-5 dni. Później można je już znieść do piwnicy.

Ogórki kiszone (przepis) (4)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz