Nowości książkowe

ksiazka-dobra-na-prezent

Jak zapewne wiedzą moi stali czytelnicy jestem nie tylko miłośniczką dobrego jedzenia, ale też i dobrej książki. To właśnie ona umila mi każdy wieczór. Kubek gorącego kakao i nowa książka, to najmilej spędzone chwile. Dziś chciałabym napisać Wam kilka słów o nowościach wydawniczych Wyd. książek Poligraf. Spośród całej dostępnej oferty wybrałam trzy pozycje, które pokazują nie tylko pyszną, ale też i zdrową kuchnię.

Qchenne inspiracje. Jedz zdrowo, żyj szczęśliwie.

Autor: Małgorzata Lenartowicz

image753-1-1-img

Autorka Małgorzata Lenartowicz poprzez książkę pomaga nam inaczej spojrzeć na odżywianie. Warto dokonać właściwych wyborów, po to, aby zyskać to, co najcenniejsze – zdrowie, energię i witalność. Na 379 stronach książki znajdziemy porady żywieniowe oraz 163 przepisy na:

  • dania z mięsem,
  • dania z rybą,
  • dania wegetariańskie,
  • przekąski na małe i duże przyjęcia,
  • dania świąteczne,
  • sałatki i dodatki do obiadu,
  • słodkości,
  • śniadania,
  • zupy.

Wszystkie potrawy opatrzone są pięknymi zdjęciami i posiadają informacje o kaloryczności. Ponadto każdy przepis posiada informację, czy danie jest bezglutenowe, bezmleczne czy bezjajeczne, a na końcu książki znajdziemy osobny indeks skategoryzowanych potraw pod kątem tych alergenów. Jeśli potrawa zawiera gluten, jaja lub produkt mleczny – znaczników nie ma. W książce „Qchenne inspiracje. Jedz zdrowo, żyj szczęśliwie” każdy znajdzie coś dla siebie, a smaki mogą niejednokrotnie pozytywnie zaskoczyć.

Dieta bez mleka i glutenu

Autor: Barbara Kuligowska-Dudek

image438-1-1-img

Autorką książki jest mgr Barbara Kuligowska-Dudek – absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, doradca żywieniowy, ekspert leczenia dietą. Dzieli się ona z nami nie tylko swoją fachową wiedzą, ale też i kuchennymi inspiracjami, które podczas stosowania diety są tak ważnym elementem. Zawarła ona w swojej książce miedzy innymi informacje na temat produktów, które należy unikać na diecie bez mleka i glutenu, skąd czerpać wapń gdy źle tolerujemy mleko, co jeść żeby długo zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie. Drugą część książki stanowi obszerny dział zawierający wiele ciekawych, prostych, smacznych przepisów na dania bez mleka i glutenu.

Dieta długowieczności. Gotowanie według Pięciu Przemian

Autor: Barbara Kuligowska-Dudek

image14-1-1-img

Czy przez odpowiedni dobór pokarmów można leczyć lęk i inne problemy emocjonalne? Dlaczego warto jeść produkty rolnictwa ekologicznego? W jaki sposób powinna wyglądać dieta latem, a w jaki zimą? Jak wspomagać dietą pracę poszczególnych narządów? Na te i inne pytania odpowiada książka, która oprócz tego zawiera mnóstwo przepisów wspierających nasze zdrowie. Książka polecane w szczególności dla osób zmęczonych stosowaniem różnych jednostronnych diet, które wyniszczają organizm i niestety mają często niewiele wspólnego ze zdrowym odżywianiem.

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*