Nie masz pomysłu na szybką przekąskę? Wypróbuj nasze przepisy!

cheese-1961530_1920

Spotkania z przyjaciółmi, imprezy, „dzień kibica”, chęć na małe „co nie co”, mniej lub bardziej uroczyste okazje… Co je łączy? Czego na nich nie może zabraknąć?  Oczywiście przekąsek na ciepło lub zimno, przeważnie kolorowych i różnorodnych.

U nas przekąski, to nieodzowny element każdego spotkania. Moi przyjaciele po prostu je uwielbiają. Przy nich rozmowy toczą się najlepiej. Ale co najlepiej przygotować? Jakie przekąski sprawdzą się na każdej imprezie czy spotkaniu. Oczywiście szybkie i smaczne. Poniżej znajdziecie kilka moich sprawdzonych przepisów. Proste, smaczne i z dostępnych składników.

Hit każdej imprezy – krążki cebulowe

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko (można pominąć)
  • bułka tarta
  • niespełna łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Do jednej miski sypiemy bułkę tartą. W drugiej roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Cebulę kroimy na około półcentymetrowe paski i wyciągamy ostrożnie krążki, każdy oddzielnie. Zanurzamy je w przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Krążki cebulowe podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego

Francuskie zawijasy z serem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g sera żółtego np. cheddara
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do koncentratu, solimy i pieprzymy. Całą powierzchnię smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Rozsypujemy ser na połowie ciasta, posypujemy słodką czerwoną papryką. Ciasto składamy na pół i lekko dociskamy. Przy pomocy noża lub radełka do pizzy kroimy ciasto na paseczki ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy  z odrobiną wody. Francuskie zawijasy z serem smarujemy jajkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 12-15 minut.

Smacznego

Szybkie koreczki a la caprese

Składniki:

  • małe pomidorki np. koktajlowe
  • mozarella
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Pomidorki kroimy na pół. Lekko solimy i pieprzymy. Mozarellę kroimy na kosteczkę wielkości połowy pomidorka. Na wykałaczkę nabijamy listek bazylii, górną część pomidorka, mozzarellę i dolną część pomidorka, miąższem w dół. Podajemy na półmisku.

Smacznego

Do tego bardzo często podaję najróżniejsze mini kanapeczki z pastą np. czosnkową (z chleba wycinamy małe kółka i smarujemy je pastą), panierowane pieczarki, pieczarki w chrupiącym cieście itd. Do tego nigdy nie brakuje u mnie plasterków sera, domowych dipów czy orzechów. Ale jeśli nie macie czasu na przygotowanie przekąsek, a jesteście w Gdyni to polecam wam zamówić je np. w restauracji Gruby Benek. Tam zawsze znajdziecie coś pysznego, co zachwyci was i waszych znajomych czy rodzinę. Szukając takiej restauracji w swojej okolicy wystarczy, że wejdziecie na stronę www.pizzaportal.pl Czasem warto skorzystać z profesjonalnej pomocy 😉

A może Wy macie jakieś sprawdzone przepisy na pyszne przekąski?

mixed-1938302_1920

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz