Ocet jabłkowy jest znany już od starożytności i pozwala zwalczać niektóre dolegliwości. Ponadto, odznacza się działaniem przeciwbakteryjnym, wspomaga proces odchudzania, dobrze wpływa na układ krążenia oraz obniża poziom glukozy we krwi. Z czego składa się ocet jabłkowy? Czym cechuje się ocet jabłkowy bio? Czym jest ocet balsamiczny?
Ocet jabłkowy organiczny
Produkt ten cechuje się lekką mętnością oraz żółto-brązową barwą. Jeśli chodzi o smak, jest on kwaśny – napój wyróżnia się zapachem jabłek. Produkowany jest, jak nazwa wskazuje, właśnie z jabłek, do których dodaje się drożdże przekształcające cukier na alkohol, Następnym krokiem jest fermentacja octu do postaci kwasu octowego.
Już w czasach starożytnych ocet jabłkowy organiczny był wykorzystywany do oczyszczania wątroby, węzłów chłonnych i krwi, pobudzania krążenia, a nawet wzmacniania odporności i poprawy sił witalnych organizmu. W tamtym okresie Hipokrates polecał ocet jabłkowy na leczenie przeziębienia i kaszlu.
Z czego składa się ocet jabłkowy bio?
W składzie octu jabłkowego znajdują się aminokwasy, enzymy, pektyny, związki polifenolowe, witaminy i minerały (wit. B1, B3, B3. B5, B6, wit. C, kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód). Okazuje się, że łyżka stołowa octu dostarcza organizmowi około 3 kcal. Dobry ocet jabłkowy bio bazuje także na tzw. matce octu, która składa się z celulozy i bakterii kwasu octowego, co odpowiada za jego mętność. Warto docenić jego prozdrowotne właściwości.
Ocet balsamiczny
Ocet balsamiczny z powodzeniem jest stosowany w kuchni włoskiej. Cechuje się niezwykłym aromatem i słodko-kwaśnym smakiem, co pozwala nadać potrawie charakterystycznego smaku. Powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który następnie ulega długotrwałemu dojrzewaniu w beczkach drewnianych.
Ocet tego rodzaju odznacza się specyficznymi właściwościami leczniczymi, które wpływają na jego popularność. Pierwotnie był on stosowany jako środek leczniczy, dopiero w późniejszym czasie stanowić zaczął dodatek do potraw. Znalazł zastosowanie w leczeniu dolegliwości żołądkowych, bólów głowy, a nawet ciężkich chorób.
Ocet jabłkowy naturalny
Naturalny ocet jabłkowy nie wymaga pasteryzacji i wpływa pozytywnie na nasz organizm. Okazuje się, że sam w sobie jest naturalnym konserwantem oraz przez długi czas nie ulega zepsuciu. Powinien odznaczać się odpowiednią mętnością, co związane jest z jego dobrą jakością.
Zarówno ocet jabłkowy, jak i ocet balsamiczny cieszą się sporym uznaniem na rynku. To ciekawe produkty, które mają właściwości zdrowotne i mogą być dodawane do potraw.
Wysokiej jakości octy jabłkowe znaleźć można na stronie: https://miodwarzywa.pl/kategoria-produktu/produkty/inne/oleje-i-octy/