Naleśniki z plasterkami karmelizowanych jabłek

Naleśniki z plasterkami karmelizowanych jabłek. Dziś zapraszam Was jedne z naszych ulubionych naleśników. W tej wersji można się zakochać. Tak przygotowane jabłka są delikatne i dosłownie rozpuszczają się w ustach. Zamiast kroić je w kostkę, robię z nich cieniutkie plasterki. Ja do tego używam szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska. W szybki sposób otrzymuję idealnie cienkie plasterki jabłek. Dziś przygotowałam mniejszą ilość takiego nadzienia, ale czasem muszę go zrobić naprawdę dużo. Taka szatkownica jest wówczas niezastąpiona. A wracając do naleśników… Jeśli lubicie je tak samo mocno jak my, to koniecznie spróbujcie tej wersji. Jest naprawdę pyszna 😀

Składniki:

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • mała szczypta soli
  • 2 jajka M
  • odrobina oleju do smażenia

Na plasterki karmelizowanych jabłek:

*dziś część naleśników podałam z plasterkami karmelizowanych jabłek, a część z dżemem. Dlatego proszę zwiększyć ilość składników wg potrzeb

  • 3-4 małe jabłka
  • 2 pełne łyżki masła
  • 2 pełne łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Przygotowujemy naleśniki: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli, wlewamy mleko i wodę, wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką (nie może być grudek).

Naleśniki smażymy na niewielkiej ilość oleju z obu stron na złoto (polecam Wam robić mniejsze naleśniki).

Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, dzięki temu nasze nadzienie do naleśników będzie delikatne i wręcz rozpływające się w ustach. Ja do krojenia jabłek używam szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska. Zajmuje mi to dosłownie chwilę, a plasterki są idealnie cienkie.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, chwilę zostawiamy. Następnie wrzucamy nasze plasterki jabłek. Chwilę zostawiamy po czym delikatnie z 1-2 razy mieszamy aż wszystkie plasterki pokryły się rozpuszczonym cukrem.

Tak przygotowane karmelizowane plasterki jabłek nakładamy na naleśniki i dowolnie składamy.

Podajemy od razu. Całość po wierzchu można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

17 comments

Dodaj komentarz

*