Naleśniki na maślance – prosty przepis

Naleśniki na maślance – prosty przepis. Dziś przepis na pyszne naleśniki na maślance. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Przepis jest prosty i szybki. Wystarczy tylko zmieszać podane składniki na gładką masę i smażyć 🙂 Naleśniki wychodzą ciut grubsze od tradycyjnych. Można je podać na słodko lub w wersji wytrawnej. Spróbujcie.

Polecam Wam również przepis na owsiane naleśniki lub naleśniki budyniowe na mące ryżowej.

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki
  • 2 szklanki mąki pszennej – użyłam tortowej PZZ Białystok
  • 2 jajka klasy M
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • do wersji naleśników na słodko – 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • odrobina oleju

Przygotowanie:

Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka i wstępnie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy (bez grudek, można całość również zmiksować mikserem na małych obrotach).

Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju (ja to robię co kilka naleśników, ale przeważnie przygotowuje naleśniki z podwójnej porcji).

Niewielką ilość ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię, poruszamy nią aby ciasto pokryło cała powierzchnię patelni. Naleśniki smażymy z obu stron.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Można je podać na słodko lub w wersji wytrawnej.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz

*