Naleśniki deserowe skąpane w czekoladowym syropie

Naleśniki deserowe skąpane w czekoladowym syropie (1)Dziś zapraszam Was na pyszne naleśniki deserowe skąpane w czekoladowym syropie. Słodkie, proste w przygotowaniu, skąpane klasycznym amerykańskim czekoladowym syropie… Małe niebo na talerzu 😉 Kto się skusi?

Naleśniki deserowe skąpane w czekoladowym syropie (2)

Czekoladowy syrop (i inne wspaniałe produkty) możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata

kuchnie świata logoSkładniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 1 szklanka mleka (u mnie 2%)
  • 2 jajka
  • mała szczypta soli
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • odrobina oleju
  • bita śmietana – domowa lub kupna
  • borówki
  • syrop czekoladowy Hershey’s – do nabycia w Kuchnie Świata

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko, wodę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptą soli. Miksujemy lub mieszamy dokładnie ręczną trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.

Naleśniki smażymy z obu stron na złoto (na małej ilości tłuszczu, ja tylko smaruję delikatnie patelnię tłuszczem).

Podajemy ciepłe (nie gorące). Do każdego naleśnika nakładamy porcję bitej śmietany (domowej lub kupnej), posypujemy ją borówkami, składamy naleśnik na pół i polewamy go syropem czekoladowym. Podajemy od razu.

Smacznego

Print Friendly

8 comments

Dodaj komentarz


*