Nakrapiane babeczki (jajeczka)

Nakrapiane babeczki (jajeczka) (3)Babeczki, muffinki… Bardzo lubię takie małe wypieki. Proste ciasto, kilka dodatków, a efekt wspaniały. Dziś dzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na nakrapiane babeczki (jajeczka). Abyście mogli zobaczyć te cudowne kropeczki nie dodawałam polewy ani lukru. Moje nakrapiane babeczki przygotowałam w specjalnych foremkach w kształcie małych jajek, które możecie nabyć w sklepie PapilArt.Babeczki upiekłam w formie powitalno-świątecznego prezentu dla mojej koleżanki, która przyjechała na Święta Wielkanocne. Bardzo jej smakowały, a kształt babeczek wywołał na jej twarzy wielki uśmiech. Takie babeczki możecie przygotować również w innych, bardziej tradycyjnych kształtach. 

Nakrapiane babeczki (jajeczka) (1)Nakrapiane babeczki (jajeczka)

Nakrapiane babeczki (jajeczka) (3)

Nakrapiane babeczki (jajeczka)
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 2 foremki w kształcie jajka 126-88-30 lub małą keksówkę)
  2. 1 szklanka mąki + 1/3 łyżki do obtoczenia rodzynek
  3. 1/2 szklanki mleka
  4. 1 jajko klasy L
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 3 łyżki oleju
  7. 3 łyżki drobnego cukru
  8. 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  9. mała garść rodzynek królowej Helio*
  10. 2 łyżki płatków czekoladowych**
  11. opcjonalnie na wierzch polewa mleczna Helio
  12. * po posiekaniu wychodzi około 1 1/2-2 łyżki rodzynek
  13. ** opcjonalnie można dodać drobno posiekaną czekoladę lub groszki czekoladowe
Przygotowanie
  1. Rodzynki siekamy, następnie obtaczamy w mące (około 1/3 łyżki).
  2. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i całość mieszamy. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy do połączenia składników.
  3. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, 1/2 łyżki budyniu i cukier, całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
  4. Do masy dodajemy płatki czekoladowe, mieszamy. Na koniec wsypujemy obtoczone w mące rodzynki, lekko mieszamy.
  5. Masę wylewamy do dwóch foremek w kształcie jajka.
  6. Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na środkowy poziom). Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20-25 minut. Jeśli używamy innej formy (np. małej keksówki) czas pieczenia może być dłuższy.
  7. Babeczki podajemy same, oblane polewą, obsypane cukrem pudrem lub w towarzystwie kleksa bitej śmietany.
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz