Najlepsze kokosanki na białkach

Najlepsze kokosanki na białkach (1)Uwielbiam małe słodkości, takie na jeden gryz. Takie są właśnie moje ukochane kokosanki na białkach. Odkąd je pierwszy raz spróbowałam goszczą u mnie w domu bardzo często. Ten kokosowy smak rozpływający się w ustach… Trudno się im oprzeć. Jeśli jesteście (tak jak ja) wielbicielami kokosu i małych słodkości polecam Wam ten szybki i prosty przepis. Kokosanki przygotowuje na samych białkach przez to nie są twarde, ale mięciutkie. Spróbujcie.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Najlepsze kokosanki na białkach (3)Etapy przygotowania kokosanek

Najlepsze kokosanki na białkach (4)

Najlepsze kokosanki na białkach (5)Najlepsze kokosanki na białkach

Najlepsze kokosanki na białkach (2)

Najlepsze kokosanki na białkach
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na blaszkę)
  2. 2 białka (jajek klasy L)
  3. 2 szklanki wiórków kokosowych
  4. 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek)
  5. 2/3 szklanki cukru
  6. 60 g masła
  7. szczypta soli
Przygotowanie
  1. W garnuszku z grubszym dnem topimy (na małym ogniu) masło. Zdejmujemy garnek z ognia. Następnie dosypujemy do stopionego masła 2 szklanki wiórków kokosowych, dokładnie mieszamy całość łyżką (do połączenia składników).
  2. W miseczce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek powoli dosypujemy cukier z łyżeczką budyniu, miksując na najmniejszych obrotach.
  3. Tak przygotowaną pianę z białek i cukru dodajemy delikatnie do kokosowej masy, całość mieszamy łyżką lub rózgą po połączenia składników.
  4. Z gęstej masy formujemy w dłoniach niewielkie kulki (wielkość orzecha włoskiego). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Kokosanki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (na środkowym poziomie) około 15-20 minut. Kokosanki powinny się zarumienić.
  6. Blachę z kokosankami wyciągamy z piekarnika i studzimy. Dopiero po przestudzeniu kokosanki twardnieją i można je ściągną z blaszki.
  7. Kokosanki przechowujemy w zamkniętym, metalowym pojemniku (o ile jakieś zostaną).
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz


*