Najlepsze ciasto rabarbarowo-jabłkowe

Najlepsze ciasto rabarbarowo-jabłkowe Dziś zapraszam Was na jedno z moich ukochanych ciast. Puszyste, delikatnie waniliowe i do tego nadziane wspaniałym rabarbarem i soczystymi jabłkami. Nic tylko jeść i… po chwili sięgać po kolejny kawałek tego słodkiego wypieku. W mojej opinii, to najlepsze ciasto z rabarbarem i jabłkami, jakie do tej pory upiekłam. Ciasto rabarbarowo-jabłkowe przygotujecie zaledwie w kilka chwil. Nam najlepiej smakuje w plenerze.  Piknik, rodzina, przyjaciele, zieleń traw, słoneczko i kawałek słodkiego wypieku… Musicie spróbować 😉 Oczywiście, jeśli wolicie możecie pominąć dodatek jabłek i upiec ciasto rabarbarowe. Będzie równie pysznie 🙂 Spróbujcie.

Składniki: (na tortownice 24 cm lub mniejszą)

  • 1 duża łodyga rabarbaru
  • 2 małe jabłka
  • niepełna szklanka cukru* + 2 łyżki cukru do owoców
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 małe jajka

*pisząc niepełna szklanka mam na myśli około 4/5 szklanki (ułamek 0,8)

Przygotowanie:

Rabarbar (u mnie jedna duża łodyga) tniemy wzdłuż, a następnie w paseczki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Rabarbar i jabłka przekładamy do miski i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy niepełną szklankę cukru i 1 łyżkę budyniu. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy jajecznej.

Następnie dolewamy olej i znów miksujemy.

Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, najpierw mieszamy ją w ciasto, a później miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną tortownicy (u mnie 24 cm). Uwaga ciasto jedynie zakryje dno (tak ma być). Na ciasto wykładamy przygotowany wcześniej rabarbar z jabłkiem. Rabarbar i jabłka wykładamy tak, aby sok który puściły pod wpływem cukru został w misce.

Najlepsze ciasto rabarbarowo-jabłkowe (3)

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od piekarnika, formy i wilgotności rabarbarowo-jabłkowej mieszanki.

Gdy ciasto przestygnie możemy oprószyć je cukrem pudrem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

11 comments

    • Magdalena says:

      Dziękuję 😀 Bardzo się cieszę, że ciasto z mojego przepisu smakowało 🙂 Jak będzie kiedyś miała zdjęcie swojego wypieku, to proszę podesłać umieszczę w galerii na blogu 🙂

    • Magdalena says:

      Pani Elu,
      przepis można wydrukować. Pod przepisem ma Pani ikonkę do druku. A jeśli chodzi o informacje o nagrzaniu piekarnika, to nawet w wielu książkach kucharskich które posiadam jest ona podana w treści przepisu (nie koniecznie na początku).
      Pozdrawiam i mam nadzieję, że ciasto smakowało 🙂

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi