Najlepsza domowa pizza Bo taka właśnie jest dla nas! Próbowałam już wielu rodzajów ciasta i póki co, to właśnie ciasto z tego przepisu najchętniej jemy i przygotowujemy. Tak przygotowana domowa pizza nie tylko podbiła serca domowników, ale też naszych przyjaciół i dalszej rodziny. To hit! każdego przyjęcia.
Poza przepisem na pizze dziś chciałabym polecić Wam coś jeszcze. Wspaniały polski ketchup z charakterem gargamel. Tu zachwyca nie tylko nazwa, ale też i smak oraz skład. Ketchup jest tak dobry, że stał się nie tylko dodatkiem moich dań, ale też i jednym ze składników. Więcej na jego temat możecie dowiedzieć się tutaj: https://www.facebook.com/KetchupGargamel/
To kto się skusi na moją najlepszą domową pizze? Z dzisiejszego przepisu przygotowałam jedną dużą i jedną malutką pizze. Obie wyszły przepyszne.
Składniki: (na 1 dużą i 1 małą pizze)
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
- 40 g świeżych drożdży
Dodatki:
- 3-4 pieczarki
- pół drobiowego kotleta
- kawałek szynki
- około 300 g sera – najlepiej mozzarella, u mnie inny ser w kostce
Przygotowanie:
Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i olej. Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę (lub krócej, jeśli w pomieszczeniu jest bardzo ciepło). W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje.
Piekarnik rozgrzewamy do 240-250 stopni (grzanie góra-dół, najlepiej z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski. Z ciasta można przygotować jedną dużą pizze (na całą dużą blaszkę) lub dwie średnie. U mnie dziś jedna większa i jedna malutka (oderwałam mały kawałek).
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy niewielką ilością oleju. Nasze wyrośnięte ciasto układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.
Każdą pizze smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem – u mnie ketchup z charakterem gargamel (polecam!)
Następnie nakładamy warstwę startego sera i dodatki. U mnie na jednej pizzy jedynie kawałki szyki (na małej), a na drugiej pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojony kotlet drobiowy.
Tak przygotowane pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 8-10 minut. Pizze należy obserwować, aby zbytnio się nie spiekła. Czas pieczenia zależy od piekarnika, dodatków i ustawionej temperatury (u mnie dziś 8 minut w 250 stopniach z termoobiegiem).
Pizze podajemy z domowym sosem czosnkowym i ketchupem z charakterem gargamel (polecam!)
Smacznego
Czy jest u Ciebie wersja pizzy bezglutenowej?
Niestety nie